Het Infoversum: een bolwerk van kunst, cultuur en wetenschap

gepubliceerd : 29 juli 2014

Deel deze pagina

Onder een heldere sterrenhemel grijpen een paar handen weifelend naar Jupiter en haar zestien manen. Onbegonnen werk, horen we je denken. Toch kijkt niemand er raar van op. Niets is namelijk wat het lijkt binnen het Infoversum ; vanuit een luie bioscoopstoel val je van de ene verbazing in de andere. 

Het grote bolvormige gebouw aan het Ebbingekwartier is de plek waar vele disciplines samenkomen. Met kunst, cultuur, wetenschap en business wil het Infoversum bezoekers inspireren om op ontdekkingstocht te gaan naar antwoorden op grote en kleine vragen die ons bezighouden. Het mooie is dat je geen Albert Einstein  hoeft te zijn om alles te begrijpen. Het Infoversum is er namelijk op gericht om wetenschappelijke vraagstukken toegankelijk te maken voor groot publiek, van jong tot oud. Dus wanneer je binnen deze categorie valt, ook voor jou.  

Niet alleen het oneindige heelal komt aan bod, ook films met andere onderwerpen passeren de revue. Zo kan je binnen de huidige programmering genieten van films over dinosauriërs, de Galapagoseilanden met haar natuurlijke selectie en kan je alles leren over de wondere wereld van bomen. De films variëren per vier maanden en de show over het heelal verandert om de maand van onderwerp. Waar je nu bij de film ‘Skies over Groningen’ alles leert over het zonnestelsel, kan het maar zo zijn dat over een maand het zwarte gat aan bod komt.

Deze leerzame en toffe films worden natuurlijk niet op een normaal bioscoopscherm gepresenteerd aan het publiek. De binnenkant van het bolvormige dak van het gebouw vormt het scherm waarop geprojecteerd wordt. De combinatie van dit bijzondere projectiescherm en de 3D bril die je bij binnenkomst krijgt, maakt dat het lijkt alsof je zelf deel uitmaakt van de film. Je bent voor pak ‘m beet drie kwartier de André Kuipers van het Infoversum. Wanneer je last van je nek hebt is het Infoversum trouwens geen aanrader: overal om je heen zijn er namelijk dingen te zien. Een soepele nek is dus een vereiste.  

Een verteller neemt je mee gedurende de film. Het leuke is dat dit niet een saaie ingesproken stem is, maar dat de verteller real-life aanwezig is bij de film. En voor brandende vragen na afloop van de show is hij zeker niet te beroerd je van een antwoord te voorzien.

Wanneer je na een spetterende show weer naar buiten wilt lopen, hebben we nog één tip voor je. Pas op de cyborgplanten die naast de uitgang staan. Wanneer je erin loopt kan het geluid dat deze mechanische planten maken, een lichte hartverzakking veroorzaken. Verder wensen we je, als je gaat, veel plezier! Maar dat kan niet anders dan goedkomen.  

Door Beppie van der Sluis