Het is weer lente!

gepubliceerd : 27 april 2011

Deel deze pagina

Het is weer lente!

“Rokjesdag is een wonderlijke dag. Als bij toverslag zijn de straten ineens gevuld met blote benen. Het wonder is dat de bijbehorende dames hierover van tevoren geen overleg hebben gevoerd. Er is ook geen oproep op televisie geweest, of een speciaal radiobericht. Ze voelen aan dat het kan.” (uit: Rokjesdag, Martin Bril)

Martin Bril, die zelf in Groningen studeerde, schreef er elk jaar weer over: de dag dat alle vrouwen ineens tegelijk besluiten dat ze een rokje aan kunnen trekken. Bril maakte “rokjesdag” tot een waar  fenomeen, dat zelfs door de van Dale is overgenomen. Volgens Bril was deze dag het enige echte startsein van de lente. Een aantal weken geleden zag het in de Groningse straten bleek van de blote benen en daarmee is ook in Groningen de lente eindelijk begonnen!

De lente in Groningen is zonder twijfel de mooiste periode van het jaar. Niets is beter dan het gevoel dat alle mooie dingen nog staan te gebeuren (de zomer) en dat je nu alvast een beetje mag voorproeven hoe dat gaat worden… Het lentegevoel van vrolijkheid, ontluikende liefdes en mooie vooruitzichten wordt elk jaar uitbundig gevierd door de Groningse studenten. Natuurlijk moet er in deze periode ook gestudeerd worden, maar hoe kun je een studiedag beter afsluiten dan met een welverdiend witbiertje op één van de vele terrassen op de Grote Markt? In de zomer kan het nog wel eens iets stiller zijn in de stad, doordat sommige studenten hun vakantie in het buitenland of bij hun ouders doorbrengen. In de lente is de stad van de studenten, die ’s avonds allemaal tegelijk, zonder overleg, besluiten dat het warm genoeg is om in het Noorderplantsoen hun avondmaal te nuttigen.

De Groningse terrassen worden met de eerste warme zonnestralen van het jaar weer buiten gezet en zijn gelijk overbevolkt. Op het dakterras van Sunset op de Grote Markt vang je de hele dag door zon, kun je heerlijk chillen in fijne banken en worden er smakelijke cocktails gemaakt. Ook het terras van Kaap Hoorn is een favoriet van GroningenLife!. Dit restaurant ligt bij het Hoornse Meer, in het zuiden van de stad. Na een dagje bij het meer gelegen te hebben, kun je bij Kaap Hoorn met een roseetje in je hand nog even nagenieten van de laatste zonnestralen.

Maar lente betekent voor studenten heus niet alleen maar luieren. De Groningse student is namelijk ook erg sportief en die sportieve instelling wordt met dit mooie weer alleen nog maar groter! De hardloopschoenen mogen weer uit de kast en de parken worden overladen met huppelende studenten die hun bierbuik(je) er voor de zomer nog even af willen trainen. Voor de nodige eyecandy (ontblote bovenlichamen van leuke volleyballers) moet je bij de ACLO zijn, waar de beachvolleybalveldjes al klaar zijn voor een zinderend seizoen.

Door: Anna Lamberts