Het studentenleven van… Een student Technologie Management!

gepubliceerd : 29 maart 2012

Deel deze pagina

Het studentenleven van… Een student Technologie Management!

Nederland telt bijna 400.000 HBO en WO studenten en die hebben allemaal een studiekeuze gemaakt. Uiteindelijk komt blijkbaar iedereen wel ergens terecht. Toch is de weg hier naar toe voor veel studenten lastig, simpel en alleen al omdat er zo veel verschillende opleidingen zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke past dan het beste bij jou? Wordt het Coastal and Marine Engineering & Management, Rechten of weer iets heel anders?

Wij van GroningenLife! willen hierbij graag helpen door een beeld te geven van wat studeren nou precies inhoudt en wat er bij verschillende studies van je verwacht wordt. Een vrij onbekende studie is Technologie Management. Wij spraken met Joost Kamphuis, 25 jaar en derdejaars bachelor student aan de RUG. Daarbij doet hij veel activiteiten naast zijn studie, waar hij ons alles over vertelt!

Wat vind je leuk aan je studie?
Ik vind vooral de link met het bedrijfsleven interessant. Op mijn studie krijgen we steeds cases voorgelegd, dat zijn voorbeelden die zich in de praktijk hebben voorgedaan. Dan hebben we eerst wat theorie, daarin krijgen we handvatten aangereikt, waarna we met die praktijkvoorbeelden aan de slag kunnen. Die combinatie van theorie en praktijk maakt mijn studie zo interessant. Je hebt ook wel wat droge vakken, maar dat hoort erbij.

Wat raad je studiekiezers aan als ze misschien Technologie Management willen gaan doen?
Als je twijfelt om Technologie Management te gaan doen, moet je bedenken dat je goed moet zijn in wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Maar het belangrijkste is dat je ook geïnteresseerd bent in economie. Een pluspunt van de studie is dat het zo kleinschalig is. Per jaar zijn er maar zestig à zeventig studenten die beginnen aan de studie. Daardoor ken je bijna iedereen en is de sociale controle wat groter, zodat je altijd wel aanwezig bent. Het contact met de docenten en studiecoördinator is losser, omdat ze jou ook allemaal kennen.

Wat kan je precies doen met Technologie Management?
Om het makkelijk te maken zeg ik altijd: Je kunt ergens werken waar iets wordt gemaakt wat je daarna in je handen kan vasthouden. Je bent dan manager van de mensen die bij dat productieproces betrokken zijn. Er zijn drie richtingen die je kunt kiezen: informatietechnologie, discrete technologie en procestechnologie. Informatietechnologie richt zich op de ICT, discrete technologie richt zich op wis- en natuurkunde en procestechnologie doet het meest met scheikunde.

Heb je nog genoeg tijd voor activiteiten naast je studie?
Een tijd geleden heb ik bewust de keuze gemaakt om wat minder te doen naast mijn studie, omdat ik merkte dat ik te weinig tijd had. Ik was toen gewoon te druk. Nu heb ik weer meer vrij, dus kan ik meer voor mijn studentenvereniging doen. Bij studentenvereniging Dizkartes zit ik bijvoorbeeld bij een aantal leuke commissies. Daarnaast zit ik in het algemeen bestuur van de KEI. De KEI organiseert ieder jaar de introductieweek voor beginnend studenten.

Zoals je zei zit je bij studentenvereniging Dizkartes, hoe is dat?
Heel leuk! Ik ben al ouderejaars, maar af en toe ga ik nog naar feestjes. Ik ben nog redelijk betrokken bij mijn dispuut (dat is een groep binnen een studentenvereniging), daarom ga ik nog zo’n één keer in de twee weken ‘op kroeg’. Ik vind het sowieso een goede toevoeging om bij een studentenvereniging te zitten, het maakt niet uit welke. Je leert namelijk veel mensen kennen en dat is ook handig voor later. Ik heb dan ook nog eens het geluk dat ik een heel leuk dispuut heb.

Je bent ook betrokken bij de KEI, wat doe je precies?
De KEI organiseert de introductieweek voor beginnend studenten, maar de organisatie zelf bestaat ook uit studenten. Ik zit in het algemeen bestuur, dat heeft een controlerende, adviserende en ondersteunende functie. Ik loop af en toe even naar binnen om te kijken hoe het gaat met het ‘gewone’ bestuur. Dat zijn mensen die dagelijks bezig zijn met het organiseren van de KEI-week. Er zitten elf mensen in het algemeen bestuur die allemaal namens betrokkenen spreken. Ik zit er bijvoorbeeld voor studentengezelligheidsverenigingen. Maar er zijn ook mensen die namens de sportverenigingen spreken, of vanuit de culturele hoek.

Tot slot: Waarom is Groningen zo’n leuke stad om te studeren?
Het is net een dorp. Als je actief bent leer je veel mensen kennen en die kom je dan ook steeds weer tegen. Het is een gezellige sfeer in een grote stad!

Door: Yoni Pasman