Hoe overleef ik... een gala?

gepubliceerd : 13 mei 2014

Deel deze pagina

15 mei staat het gala der gala’s op het programma: het lustrumgala van de RUG ter ere van het 400-jarig bestaan van de universiteit. Het belooft het grootste studentengala ooit te worden. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar de periode voor een gala kan nogal eens als stressvol ervaren worden. Want hoe moet je je gedragen, wil je wel of geen date en niet onbelangrijk: wat trek je in vredesnaam aan? GroningenLife! zou GroningenLife! niet zijn als ze je niet de helpende hand zouden toereiken:

1. Dress to impress
Allereerst natuurlijk kleding, want kleding maakt de man. Of vrouw. Het thema is ‘Mysteria’, wat iets betekent als geheimzinnig en onverklaarbaar. Hiermee wordt niet per se bedoeld dat je op een bezem Martiniplaza in moet vliegen of konijnen uit je hoed moet toveren. Wel leuk trouwens. De dresscode is gala, waaronder zowel white tie, black tie als cocktail wordt verstaan. Dit betekent dat alles mag; lange en korte jurken, smokings en rokkostuums. Dress to impress is hierbij het codewoord. Of zin, in dit geval.

2. Date?  
Vroeger schreef de man met een zilveren pen op blauw papier naar de vrouw of zij hem wilde vergezellen naar het gala. De vrouw schreef met een gouden pen op roze papier terug dat hij eerst op de thee mocht komen, om vervolgens een vrij omslachtig proces te doorlopen en uiteindelijk ja of nee te zeggen. Erg romantisch, maar ontzettend tijdrovend. Vraag hem of haar daarom op de man of vrouw af of de persoon in kwestie aan je zijde wil staan tijdens het gala. Wil de persoon dit? Mooi! Wil de persoon dit niet? De zee is rijkelijk gevuld met andere vissen.

En heren, neem het de vrouw vooral niet kwalijk dat wanneer jij aanbelt, zij nog niet klaar is. Ze wil er mooi uitzien, voor jou. Of voor je beste vriend, maar dat weet je op dat moment nog niet. Wacht daarom rustig in de gang totdat ze klaar is. Wanneer het langer dan een half uur duurt, kijk in haar koelkast of er bier is en bedien jezelf (langer dan een uur: zoek iets sterkers om jezelf op de been te houden).

3. De locatie
Een belangrijk punt om een gala te realiseren is de locatie. Zonder locatie geen gala. De plek waar dit geweldige gala in spé zal plaatsvinden is het Martiniplaza. De vraag is, hoe bereid je je voor op deze locatie? Aangezien er zo’n 10.000 mensen in de betreffende zaal kunnen, ben je je vrienden/je date snel kwijt. Zorg daarom voor iets opvallends. Geef je date een ballon van zijn of haar lievelingsdier. Hiermee scoor je ook nog eens punten want cadeautjes doen het altijd goed. Maar let wel: houd het subtiel. Een ballon van een mug is hierbij beter dan een van een olifant. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een opvallende feature te hebben. Denk hierbij aan een hoofddeksel of een ander opvallend attribuut. Als je het echt niet meer weet: doe coole moves. Breakdance, sta op je hoofd of trek je broek uit. Er zal zich een kring van mensen om je heen vormen, waardoor de persoon of personen die je kwijt bent zullen weten waar je bent.

4. Expect the unexpected
De slogan van het gala. Je kunt dus van alles verwachten tijdens deze mysterieuze avond. Toch ben je natuurlijk graag het toeval voor en houd je rekening met de volgende zaken:

  • Na een toiletbezoek hoort de jurk nog steeds over de panty te vallen en niet in de panty.
  • Voor velen van ons die niet in het zuiden van de stad wonen is Martiniplaza een eind fietsen. Houd hier rekening mee met betrekking tot je kapsel, transpiratie en eventuele lekke banden. Een limousine huren is daarom het voordeligst.
  • Het fotomoment. Er zal vast een officiële fotograaf aanwezig zijn voor het maken van prachtige plaatjes. Omdat dit vaak als vrij ongemakkelijk wordt ervaren: drink eerst wat. Je zult wat losser komen en dit komt de foto ten goede.
  • Pas op voor pompoenen die in koetsen veranderen, raak vooral geen schoen kwijt en wanneer je dit wel doet trek de andere schoen ook uit. Niemand loopt op één schoen.
  • Eén bier is geen bier. Bestel altijd minstens twee drankjes. Dit staat galant en omdat in het woord ‘galant’ het woord ‘gala’ zit, ben je genoodzaakt dit te doen.

We hopen je hier mee voldoende te hebben geïnformeerd en wensen je ontzettend veel plezier!

Heb je nog geen ticket? Klik hier!

Door Beppie van der Sluis