Hoog niveau in het Hoge Noorden

gepubliceerd : 20 mei 2013

Deel deze pagina

In het ACLO sportcomplex op Zernike is iedereen hard aan het trainen. Je kunt er elke sport beoefenen en kennismaken met nieuwe dingen. Voor de gemiddelde student zal zijn of haar sportcarrière beperkt blijven tot deze activiteiten. Maar, een studentenstad als Groningen kent ook genoeg bovengemiddelde sporters. Naast Olympisch kampioen én student Geneeskunde Epke Zonderland, wordt er nog veel meer topsport bedreven in het Hoge Noorden. Ook op het gebied van teamsporten wordt er uitgeblonken. Daar dragen studenten zo hun steentje aan bij.

Voetbal
De populairste vorm van topsport wordt bedreven in de Euroborg, dat blok beton dat je ziet wanneer je met de trein aankomt in Groningen. Dit is namelijk de thuisbasis van FC Groningen, dat sinds jaar en dag meedoet in de Eredivisie. Elke student volgt FC Grunn op de voet en houdt alle resultaten bij. Het is leuk om een keer een wedstrijd in de Euroborg bij te wonen, ook als je niet van voetbal houdt. De sfeer in de “Groene Hel” is namelijk altijd goed. Gelukkig worden er om de haverklap tickets vrijgegeven voor studenten. Vaak gebeurt dit via studenten- en studieverenigingen. Je hebt dan voor een schappelijk prijsje een mooie plek én de mogelijkheid om wat bier en bitterballen te halen in de VIP-lounge.

Er zijn ook studenten die FC Groningen van binnenuit mee mogen maken. Er zijn namelijk studenten die het tot de selectie schoppen. Een voorbeeld daarvan is Steffen Bakker, die een tijdlang bij de beloftes van Groningen keepte en tegelijkertijd een studie Econometrie volgde aan de universiteit. Hij wist zelfs als keeper het net weleens te vinden..

Basketbal
De Gasterra Flames zijn de Trots van het Noorden als het basketbal betreft. Ze basketballen op het hoogste niveau in Nederland, the Dutch Basketball League, en spelen hun thuiswedstrijden in het Martiniplaza waar maar liefst 4.310 mensen in kunnen. De wedstrijden gaan gepaard met een mooie show voor rondom de match en worden gretig bezocht door studenten. Ook in dit team combineert iemand topsport met een studie: Jessey Voorn is guard bij the Gasterra Flames en studeert aan de Hanzehogeschool. 

Volleybal
Ze lieten onlangs helaas de titel van de Eredivisie door hun vingers glippen. Maar, de Groninger volleybalvereniging Lycurgus behoort al jaren tot de top van Nederland. Ook bij de finalewedstrijden van dit jaar zat het Alfa-College Sportcentrum waar Lycurgus haar thuiswedstrijden speelt weer bomvol. Voor elke wedstrijd moet je ruim op tijd reserveren om er bij te zijn. Jochem Dijk is er elke wedstrijd bij en werkt in dienst van het team. Hij studeerde fysiotherapie aan de Hanzehogeschool en behoort nu tot de medische staf van Lycurgus. Een baantje dat op een leuke manier zijn studie en topsport combineert!

Op deze manier wordt er in Groningen op veel manieren en hoog niveau gehaald. Studenten zijn daar in meer of mindere mate bij betrokken. Of je nou reservekeeper, guard, fysiotherapeut of toeschouwer bent, er valt genoeg te genieten in Groningen op sportgebied! 

Door Tomas Riemens