Huis van de maand!

gepubliceerd : 19 november 2013

Deel deze pagina

Noem Groningen maar gerust het Walhalla van de studentencasa’s. Overal waar je komt in de stad heerst de gezellige huizencultuur die Groningen rijk is. Maar hoe is het nou echt om hier op kamers te wonen? GroningenLife! kruipt elke maand in de huid van een studentenhuis door een huisavond bij te wonen en op zoek te gaan naar de verhalen die achter de voordeur van het huis schuilgaan… 

Deze maand: Huize KOOS
Waar: Stationsstraat 2
Bewoners:
Tyrza Nanlohij (21) International Business & Management
Liz Ponds(20) Commerciële economie
Felicia Bakker (20) Geschiedenis
Jasmin Lukkes (23) Mondzorgkunde
Wendela Brakele (22) Psychologie
Annet van Belkom (22) Communicatie en Informatiewetenschappen

Om maar bij het begin te beginnen, hoe is dit huis gevormd?
Huize KOOS is een officieel Albertus  meidenhuis, dus iedereen die er woont is lid  bij de studentenvereniging Albertus Magnus. We wonen al een jaar lang met z’n zessen en we zijn hier allemaal terecht gekomen door te hospiteren. Als er een kamer vrijkomt, dan hoor je dat al snel via via en dan kom je langs om kennis te maken. Omdat we een hecht huis zijn vinden we het belangrijk dat er een goede klik is, maar eigenlijk voel je al snel van beide kanten of iemand erbij past of niet!

Hoe komen jullie bij de naam Huize KOOS?
Er wordt gelachen... Vanwege gevonden asbest in ons huis werd ons verteld dat we een hele week in het  Bud Gett Hostel moesten slapen en dat we pas weer terug mochten als alles schoon was. Nou daar stonden we dan, koos geldloos, koos mobielloos, koos kledingloos en natuurlijk koos dakloos! Zo is de naam huize Koos geboren.

Jullie doen aan huisavond. Hoe ziet deze avond er bij jullie uit?
We eten vaak met elkaar, maar op dinsdag nemen we de hele avond tijd voor elkaar: Huisavond! We willen altijd naar de markt om lekkere verse producten te halen, maar het komt meestal uit op een makkelijk gerechtje of een goedkope pasta. Als iedereen is uitgegeten rennen we snel naar de woonkamer om  voor de rest van de avond het chillste plekje te veroveren. Dan kijken we meestal of we die avond nog gaan drinken, of gewoon lekker thuis blijven en een goede film opzetten.

Klinkt erg gezellig, komen jullie ook nog wel toe aan studeren?
Juist omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, stimuleren we elkaar. Felicia: ‘Vooral in de tentamenperiode. Op huisavond gaan we dan na het eten samen richting de UB. Maakt het net allemaal een tandje minder erg!’.

Naast huisavond, doen jullie nog meer samen? Hoe is de onderlinge sfeer?
We hebben in principe altijd de deur voor elkaar open staan. Liz: ‘Er is niets fijner dan als je de hele dag weg bent geweest even naar iemands kamer te lopen met een kopje thee, echt een gevoel van thuiskomen!’.  Verder organiseren we ook dingen als huisweekend en oud-huisgenotendag. Ons laatste huisweekend was gewoon intern. We hebben het hele weekend thuis chickflicks gekeken, spelletjes gedaan, gechilld en natuurlijk gedronken. Heerlijk!

Willen jullie nog iets kwijt aan de studiekiezers?
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om thuis te blijven wonen, maar dan mis je echt wat. Omdat Groningen zo klein en gemoedelijk is woon je al snel in het centrum. Je rolt zo van de kroeg naar huis en de volgende dag weer naar college. Klinkt goed toch?

Tot de volgende maand!

Door Annet van Belkom