Huis van de Maand: December

gepubliceerd : 27 december 2013

Deel deze pagina

Vorige maand waren we op bezoek in het roze Albertus huis, Huize KOOS. Deze week is Huize VIP, ofwel Easter Street Mansion aan de beurt. Een mannenhuis, gevuld met Dizkartes leden, een berg gadgets, een dubieuze roze kamer en nog veel meer. Ook in dit huis hebben wij een huisavond bezocht en de bewoners alles gevraagd over hun crib.

Deze maand: Huize VIP / Easter Street Mansion

Waar: Oosterstraat 12A

Bewoners:
Jilles van Drooge (23) Geneeskunde
Justin Stavasius (25) Commerciële Economie
Marc Schot (23) Technische Bedrijfskunde
Ruben (24) Technische Bedrijfskunde

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen in dit huis?
Justin: “Toen ik in 2008 begon met studeren, kwam ik in dit huis terecht. Later kwam er een kamer vrij, waarna mijn clubgenoot Ruben erin trok”. Justin en Ruben zijn lid bij de studentenvereniging Dizkartes en zitten bij elkaar in de jaarclub – JC VIP. “De verdieping hierboven vormde toen nog een apart studentenhuis. Zodra daar mensen weggingen, grepen wij onze kans om te zorgen voor meer doorloop in het huis. Zo kwamen Jilles en Rick, twee dispuutgenoten van Ruben, daar wonen en waren we bij de samenstelling zoals deze nu is. Marc, Ricks broertje, zit nu tijdelijk in zijn kamer, omdat Rick zelf in Kaapstad zit.”

En mag ik vragen van wie de roze kamer is? Dat verwacht je toch niet echt in een mannenhuis.
Hard gelach – Justin: “Toen Ruben naar Azië ging, had ik het plan om ergens in die periode zijn kamer roze te verven. De tijd vloog echter om en ik ben nou eenmaal nogal lui, dus kwam het er niet van. Ik maakte alleen wel de fout om Ruben over het plan te vertellen.”

Ruben neemt graag over: “Toen Justin zelf op reis was geweest en terug kwam in zijn kamer, was deze natúúrlijk compleet roze geverfd. Had ‘ie het maar niet moeten vertellen” Justin: ‘Ik vind het teveel werk om hem weer helemaal over te verven en stiekem vind ik het ook best wel mooi.”

 

Hoe komen jullie aan de twee huisnamen? (Huize VIP en Easter Street Mansion)
Justin: “VIP is de naam van onze jaarclub. We wilden onze jaarclub vereeuwigen door de naam ook aan ons huis te geven.

De tweede naam is ‘Easter Street Mansion’. ‘Easter Street’ natuurlijk omdat we in de Oosterstraat wonen en ‘Mansion’ omdat het huis zo groot is.” Rubens vriendin, Yvette, kijkt met een schuin oog op en vindt het blijkbaar maar niks...

Hebben jullie regels en/of tradities?
Justin: “Als je naar een ver land gaat, moet je een attribuut voor in de woonkamer meenemen. Zo hebben we een vruchtbaarheidsbeeld uit Egypte, een masker uit Zuid-Afrika en een groot schilderij uit Cambodja.

Ook is er de regel dat, als er iemand blijft slapen, de andere huisgenoten het ontbijt verzorgen.” “Ja!” roept Yvette. “Ik heb al heel vaak een ontbijtje van Justin gehad!”

“Verder moet op een gezellige avond de rookmachine aan!” Als kleine kinderen zo blij demonstreren ze hoe dat eruit ziet: eerst gaat de aan het plafond hangende LED verlichting aan, dan komt de discobol erbij, bij écht gezellige avonden wordt de stroboscoop er ook bij gehaald en ten slotte wordt de rookmachine aangezet. Deze moet eerst letterlijk puffend op gang komen met enigszins treurige wolkjes rook, maar al snel staat de hele kamer blank.

Hebben jullie nog meer gadgets dan de zelfgebouwde rookmachine?
Dit is overduidelijk Rubens terrein: “Jazeker! Laten we maar bij het toilet beginnen. Als je daar het licht aan doet, gaat de radio aan. In de woonkamer kun je alle lampen bedienen met één universele afstandsbediening en er staan twee enorme muziekboxen verbonden aan een computer, die we zelf hebben gebouwd. Alle computers in dit huis zijn aangesloten op dezelfde zeer aanzienlijke database, zodat iedereen overal films en series kan kijken. Dan hebben we nog een stroboscoop, laser, boxen met karaokeset, een speaker in de badkamer en nog een  klassieke brommer voor als je ver weg moet. Maar de mooiste gadget van allemaal, blijft toch wel de vaatwasser.”

Hebben jullie nog veel contact onderling buiten de huisavonden om?
Marc: “Je eet eigenlijk elke dag wel met iemand uit het huis, afhankelijk van wie ongeveer op dezelfde tijd gaat eten. Verder kúnnen onze deuren niet eens op slot (zelfs niet van de badkamer), dus lopen we regelmatig bij elkaar naar binnen.” Opvallend nonchalant voegt hij eraan toe: “We staan soms ook gewoon met z’n drieën onder de douche.”

Wat is het chillste plekje van het huis?
Allevier tegelijk: “MIJN BED!” Marc: “Op de tweede plek komt absoluut de mannenhoek. Er wordt gefilosofeerd onder het genot van whisky of cognac, met pijproken uiteraard.” Marc krijgt een dromerige blik in zijn ogen en op een lichtelijk zweverige toon vervolgt hij: “Het geeft echt een nostalgisch gevoel om daar te zitten. Je bent dan even helemaal uit de drukte van de dag.”

Wat maakt jullie huis nou zo bijzonder?
Justin: “Heb je dat nog niet gezien? Dit huis zit op een A-locatie met een dakterras dat uitkijkt op de Martini Toren! Dat hebben misschien wel meer huizen…”  “… Maar bij ons is de sfeer 100%!” roept Marc er enthousiast tussendoor. “We hebben onze eigen moderne samenleving binnen het huis gecreëerd in combinatie met gezelligheid uit de jaren tachtig.” Hij krijgt weer die dromerige blik in zijn ogen. “Het is de postmodernistische filosofie die heerst.” Justin, down-to-earth: “Qua voorzieningen is het heel modern, eigenlijk een soort club in een huis. Als je op een paar knopjes drukt ziet het er totaal anders uit.”

Hebben jullie nog tips voor de studiekiezers?
Ga niet in een bezemkast wonen. Er zijn genoeg mooie en grote kamers te vinden in Groningen. Wees verder niet bevooroordeeld en sta open voor een nieuw leven. Justin: “Heb geen spijt van je fouten, maar leer ervan en zorg dat je in de toekomst betere keuzes kunt maken”.

Tot de volgende maand!

Door Lucia Grijpink

Lees ook:
Huize KOOS - Huis van de Maand November