Huis van de Maand: Januari

gepubliceerd : 24 januari 2014

Deel deze pagina

Vorige maand waren we op bezoek bij het te gekke huize VIP. Deze maand een huis dat daar zeker niet voor onder doet, we gaan namelijk op bezoek bij “Huize Hofstee”. Een gigantisch huis met drie verdiepingen, een discokraan, hét lekkerste achterwerk van GCHC en als klap op de vuurpijl een heerlijk dakterras met uitzicht op de muur van de buren. Een kijkje bij één van de wekelijkse huisavonden van dit twaalf koppen tellend studentenhuis. 

Deze maand: “Huize Hofstee”

Waar: Raamstraat 8A

Bewoners:
Alma-Joy (21) – IBIO & Rechten (studeert een semester in het buitenland)
Yorick (23) – Bankzitter
Marloes (20) – Rechten
Tim (24) – Master Finance/Educatieve Master
Daan (21) – Economics & Business Economics
Niek (21) – Psychologie
Eva (19) – Filosofie
Foke (21) – MBRT (tijdelijke bewoonster)
Sander (20) – Airline Pilot Management
Tesse (21) – Psychologie
Evianne (24) – Farmacie
Ingrid alias Grietje (25) – Tandheelkunde
Tom (20) – Bedrijfskunde

Toen we net aanbelden bij de voordeur zagen we daar een prachtig goudkleurig naambordje hangen met daarop geschreven: ‘Huize Hofstee 1981’. Een oud huis, met een geschiedenis?
Grietje, de huis-oudste, vertelt: “vroeger was ons huis een houtverwerkingsfabriek. Het verhaal gaat dat meneer Hofstee deze heeft platgebrand, maar dat zijn natuurlijk enkel geruchten. Misschien heeft hij het ook wel gewoon overgekocht. Het was een heel net studentenhuis, waar Hofstee elke week een schoonmaakcontrole deed. Hij was heel aardig en daarom is het huis naar hem vernoemd.”

Van de buitenkant kan je al zien dat het een gigantisch huis is, dat moet natuurlijk ook wel met twaalf mensen. Hoe is jullie huis ingedeeld?
“Er zijn drie verdiepingen in dit huis, die alle drie een andere naam hebben”, vertelt Evianne, het meisje dat net enthousiast de deur voor ons open deed. “De bovenste verdieping heet ‘de lachende derde’, waar eigenlijk de nieuwste bewoners van het huis hun kamer hebben. Ze worden ook wel de ratjes van de derde genoemd, omdat ze als ratjes door het huis heen sluipen. De tweede verdieping heet ‘de spookjes van twee’ en de eerste verdieping heeft eigenlijk niet echt een naam”. Niek, die op de bank naast hun prachtige bibliotheek in de gemeenschappelijke woonkamer (GK) zit en toevallig op de eerste verdieping woont, vindt dat de eerste “het bestuur” heet. Tesse voegt hieraan toe: “of de prominente eerste!”. Over de naam van de eerste verdieping valt dus nog te twisten.

Met een dozijn aan studenten hebben jullie vast wel wat regeltjes om de boel in het gareel te houden…
“Niet regelen met huisgenoten!” roept iedereen in koor. Binnen het huis mag dus niet worden gezoend met elkaar, anders moet je het huis verlaten. Streng, doch rechtvaardig. Sander vertelt dat verder voor de huisavond de HJ’s (huisjongsten) de GK moeten schoonmaken en bier moeten halen. “Die staan dan onder begeleiding van de senior begeleider, en dat ben ik”, zegt hij lachend. Nadat het even stil is geweest voegt hij er aan toe: “maar eigenlijk is Niek dat hoor”. Tim, die naast zijn twee studies zelfs nog HBO spionage ernaast doet, zegt zweverig: “leven en laten leven, dat is ook een belangrijke regel”.

We zitten nu bij jullie wekelijkse huisavond, maar hebben jullie nog meer gave tradities die jullie huis uniek maken?
Sander vertelt lichtelijk verontwaardigd dat er eerst altijd mannenavond was maar dat de vrouwen dit verstoord hebben. “Ik noem geen namen, maar Grietje was hier wel de aanstichter van”. Verder vertelt Tesse: “we hebben ook één keer per jaar oud-huisgenoten dag, we gaan dan een activiteit doen, zuipen en de stad in. Er komen dan ongeveer 30 mensen”. Yorick voegt er zachtjes aan toe: “dat is wel inclusief onszelf”. Verder gaat Huize Hofstee elk jaar op het beruchte huisweekend, één van de tofste weekenden van het jaar. “We vieren ook elk jaar Kerst en Sinterklaas met elkaar. We gaan dan op de foto, trekken lootjes en schrijven gedichten voor elkaar. De gedichten gaan soms best ver”, vertelt Tesse lachend. Grietje, die overigens in het bezit is van het lekkerste achterwerk van heel GCHC volgens haar huisgenoten, voegt er nog aan toe: “en iedereen die uit huis gaat krijgt een lekkere zachte badjas met ons huislogo erop geborduurd”. Ze wijst naar het logo dat op de muur naast het bakbeest van een TV staat.

Jullie hebben een prachtig huis, vol met toffe gadgets, maar waar zijn jullie het meest trots op?
“We hadden echt een geweldige WC, maar die is er niet meer”, vertelt Grietje gepikeerd. Tesse neemt het over en vertelt: “wanneer je de deur van de WC opendeed ging de tv die daar stond aan. Echt geweldig. Helaas hebben klusjesmannen onze badkamer en WC gerenoveerd en zomaar alles van de muur getrokken, echt belachelijk. Er hingen ook hele mooie posters”. Grietje is weer wat bijgekomen en loopt naar de gerenoveerde badkamer. “Kijk, we hebben nog wel een discokraan!”. Ze heeft niets teveel gezegd, want tijdens de demonstratie die ze ons geeft, komen alle kleuren van de regenboog vrij. Ook staat er een gouden bierkoelkast in de gang. “Hier hoort alleen bier in te zitten”, vertelt Niek, maar hij zegt schuldig: “de mensen die op de eerste verdieping wonen, zetten er ook wel eens wat andere etenswaren in”.

Gaan jullie naast de verplichte huisavonden veel met elkaar om en zijn jullie een beetje vriendjes geworden?
Iedereen zegt wederom in koor: “nee!”. Maar voegen er lacherig aan toe dat ze wel maatjes zijn geworden. De jongens spelen om de week een toernooitje FIFA. “Degene die verliest is de FIFA feutneus van de week”, vertelt Niek terwijl hij naar het klassement op de muur wijst. Daan voegt er lacherig aan toe: “dat is Niek dus deze week zoals je ziet”. Evianne vertelt dat de meisjes ook veel met elkaar omgaan: “we zijn laatst nog naar een reggaetoncursus geweest met de meiden.” Een gezellig, ondernemend huis dus.

Na een ontzettend gezellige huisavond en de nodige biertjes is het tijd om weer naar huis te gaan. Het was een mooie avond in Huize Hofstee met louter toffe mensen.

Tot volgende maand!

Door Beppie van der Sluis

Lees ook:
Huize KOOS - Huis van de Maand November
Huize VIP - Huis van de Maand December