Huis van de Maand: Juni!

gepubliceerd : 31 mei 2014

Deel deze pagina

Ook deze maand zijn we weer langsgegaan bij een huis dat de naam Huis van de Maand verdient! Vanavond mochten we even plaatsnemen aan de bar van Huize Decibel. Helaas kon Sven niet aanwezig zijn, maar de huisgenoten, die allemaal lid zijn van het herendispuut Spes Patriae van Dizkartes , spraken met passie over hun leefomgeving.

Deze maand: Huize Decibel

Waar: Hoekstraat

Jasper, 24- Bedrijfskunde
Sjoerd, 24- Bedrijfskunde
Kester, 23- Bedrijfskunde
Sven, 27- Chemische technologie 

Hoe zijn jullie op de naam Huize Decibel gekomen?
Jasper:  “Het heet huize Decibel omdat er altijd nogal veel lawaai is. We ontvangen met enige regelmaat een klacht van de mensen die om ons heen wonen en hebben inmiddels al een waarschuwing van de woningcorporatie gekregen. Dit allemaal mede dankzij Kester Meursing!  Die valt namelijk altijd vriend en vijand lastig met zijn muziek.” Na een kleine demonstratie van Kesters speakers kunnen we ons ergens voorstellen waar de klachten vandaan komen. De flesjes trilden nog net niet van de bar af.

Jullie wonen samen in een dispuutshuis. Wat is een dispuut precies?
Een dispuut is een verticaal verband waar jaarlijks nieuwe leden bij komen, vaak met een algemene doelstelling die het dispuut typeert. Een dispuut blijft dus altijd groeien en bestaat op den duur uit meerdere generaties. Jasper: “Dat vormt zich samen tot een grote chaotische zooi.” Gelukkig staat chaos (bijna) altijd gelijk aan een mooie boel en gezelligheid! 

Waarom hebben jullie gekozen voor een dispuutshuis?
Jasper legt uit: “Dit huis is al zo’n 18 jaar het dispuutshuis van het herendispuut Spes Patriae. De foto’s van alle leden die hier ooit gewoond hebben hangen in de gang.”

“Het is ook gewoon heel handig om een vaste basis te hebben met dispuut. Alles gebeurt hier!” Sjoerd valt hem met enig enthousiasme in de rede: “Dit is ons clubhuis! Met een eigen tap. Die bijna nooit staat aangesloten, want dat is te duur. Maar we hebben hem wel!” Jasper: “De deur voor dispuutsleden staat altijd open, dus iedereen is altijd hier!”

Dan zie je elkaar waarschijnlijk wel heel vaak. Word je elkaar niet eens zat?
Kester: “Ik zit met Jasper in een jaarclub bij Dizkartes, ik zit met hem op dezelfde studie, we zitten in hetzelfde dispuut en we fitnessen zelfs in dezelfde sportschool. En ik vind hem nog steeds aardig.” Met een bescheiden glimlachje ontvangt Jasper dit compliment. Aan huisliefde geen gebrek hier, dat is zeker.

Jasper voegt hier in een licht sarcastische ondertoon nog aan toe: “Er heerst hier wel een uitstekend studieklimaat. De UB is gelukkig maar 200 meter verderop, want studeren kan hier binnen niet. Zeker niet als Kester je huisgenoot is en er dus altijd keiharde muziek wordt gedraaid.” Kester reageert licht verontwaardigd: “Ik hou de huisnaam tenminste hoog!” Schijnbaar draait Kester ook hele gevarieerde muziek. Sjoerd kijkt bedenkelijk: “Ik heb de laatste tijd wel vijf verschillende nummers gehoord.” Gelukkig laat Kester zich niet op z’n dak zitten: “Het wordt allemaal overdreven hoor, maar anders is het natuurlijk niet leuk voor het verhaal. Vroeger was er nog geen BSA. Dan kon je nog 5 punten halen in je eerste jaar en dan zat je aan de bovengrens. De goede oude tijd…”

Hebben jullie hier in huis veel tradities en regels?
Jasper: “We hebben de Loer!” Het is een aparte huisontgroening. Jasper legt uit dat de Loer de huisjongste is. Vroeger was op schepen de Loer de jongste op de boot, die alle klusjes moest doen. Kester valt hem glunderend bij: “Dat is hééél zwaar. Je moet ons huislied zingen, iedere keer als je buiten de drempel stapt en weer naar binnen wil. Op ieder moment, ook wanneer je bier gaat pakken of je midden in de nacht terugkomt uit de kroeg. Dit moet altijd uit volle borst, want we heten natuurlijk niet voor niets huize Decibel! Tot genoegen van de andere bewoners, hè.”

In een hoekje staat Thomas, een dispuutsgenoot van de huisgenoten, die er op hoopt binnenkort ook Huize Decibel te mogen intrekken. Een toekomstige Loer. Aan een licht opgetrokken wenkbrauw valt af te lezen dat hij hier heel erg veel zin in heeft.

Verder komt het dispuut op vrijdag altijd schoonmaken. “Dat moet ook wel, want op donderdagnacht verandert het huis in een zuipkeet, wanneer heel het dispuut er is. Alles gaat ook kapot. Je kan op dat soort avonden echt niets waardevols laten staan. Het zijn eigenlijk een stelletje idioten!” Maar ze houden wel allemaal heel veel van elkaar. 

Wat is de trots van het huis?
Sjoerd roept enthousiast: “De Kluts!” Al snel komen ze erachter dat de Kluts inmiddels kwijt is. “De Kluts is dan kwijt, maar we zijn er wel trots op.” Wat de Kluts is hebben ze helaas niet meer uitgelegd en zal dus altijd een raadsel blijven, want hij is weg. De jongens blijken moeilijk te kunnen kiezen tussen alle bijzondere gadgets die in de jaren zijn verzameld. Jasper legt uit: “We zijn eigenlijk trots op het hele huis. Het is een soort museum! Overal waar je kijkt en rondloopt zie je dingen die met het dispuut te maken hebben. Ieder jaar hebben we ook de klusopdrachten. Dan maakt de jongste  dispuutslichting een nieuw object voor in het huis.”

Sjoerd: “Het mooiste van het huis is misschien toch wel onze bar. Met een paar lichten kunnen we het hier ombouwen tot kroeg!” De andere huisgenoten knikken instemmend. “Ik ben trouwens ook wel  heel trots op onze magnetron…” Thomas, huisgenoot in spé, reageert: “En de waterkoker, waardoor het licht altijd wat zachter gaat branden!”

De jongens zijn zich inmiddels ook al aan het voorbereiden op het hoogtepunt van het jaar: het WK voetbal! Iedere twee jaar wordt namelijk een van de kamers van de huisjongsten opgeofferd om hier de WK-(of EK-)kamer van te maken. De muren worden helemaal oranje geverfd en er wordt van banken een tribune gemaakt, zodat het hele dispuut kan komen kijken. Mooi oranje is niet lelijk!

Maar jongens, wat maakt jullie huis nou het mooiste huis van Groningen?
Wat niet, we zijn huis van de maand!” Kester voegt hieraan toe dat het fijn is dat de Albert Heijn zo dichtbij is. Ook Jasper doet nog een duit in het zakje: “We doen wekelijks dit soort interviews, wij zijn namelijk gewoon het mooiste huis. De volgende staat al te wachten.”

Hebben jullie ten slotte nog tips voor studiekiezers en woningzoekers?
“Ga bij een vereniging, leer mensen kennen en fix zo een huis! Het is de makkelijkste manier om aan een huis te komen en bovendien krijg je er een hele hoop vrienden bij.”

Na een gezellige avond zat het er weer op en werd het tijd om naar huis te gaan. De mannen hebben ons overtuigd: een gaaf huis is het zeker!

Door Anouk Theunissen

Lees ook:
Huize KOOS - Huis van de Maand November
Huize VIP - Huis van de Maand December
Huize Hofstee - Huis van de Maand Januari
Huize Veenlust - Huis van de Maand Februari
Huize Buis - Huis van de Maand Maart
Huize Hero - Huis van de Maand April