Huis van de Maand: November!

gepubliceerd : 28 november 2014

Deel deze pagina

In een gezellig hofje, vlakbij het station, staat de Marwixhoeve. Een Vindicathuis dat al 28 jaar bestaat en waar nu acht gezellige meiden wonen met het spaarpotje Lucy; het huisicoon dat op vele muren en attributen geschilderd staat. GroningenLife! werd uitgenodigd voor de traditionele huisavond, waar naar verluidt heerlijk gekookt wordt. Op het menu: drie verschillende soorten bruschetta en risotto met aardbei. 

Deze maand: Marwixhoeve a.k.a. Vreethoeve.
Waar: Marwixhof, vlakbij het Hoofdstation.
Wie: Josephiene (18) - Internationale Betrekkingen,  Nienke (18) - Bedrijfskunde, Joanne (20) - Biologie, Liza (23) - Master Change Management, Bibian (21) - Geneeskunde, Emmelien (19) - Sport, Management en Gezondheid, Suus (21) - Life Science & Technoloy, Karin (22) – Geneeskunde & Julie (22) – Rechten.

Het is natuurlijk wel duidelijk waar de naam ‘Marwixhoeve’ vandaan komt, maar hoe komen jullie bij verbastering ‘Vreethoeve’? Heeft dat met jullie culinaire hoogstandjes op de dinsdagavond te maken? 
Liza, de huisoudste, lacht en vertelt: “Eigenlijk komt het doordat we gewoon superveel eten in dit huis en dat als we samen eten, het na een paar minuten  weer op is. Wanneer we bijvoorbeeld samen borrelen en er een kaasplankje of chips op tafel staat, moet je echt niet naar de wc gaan, want dan is alles op als je terugkomt.” Dit klinkt meer als een gezonde eetlust, maar de ware vreetmentaliteit komt boven wanneer het jaarlijkse feest Kermesse in zicht is. “Als het Kermesse is, wordt er op Vindicat drie dagen lang gefeest en ben je het hele weekend brak”, gaat Liza verder. We lopen dan een paar dagen van tevoren naar de Aldi – die ongeveer een half uur verderop zit – met zo’n grote container die we ‘geleend’ hebben (lees: geleend en nooit meer teruggebracht) bij de supermarkt. Die container wordt dan helemaal volgepropt met diepvriespizza’s, stokbrood met kruidenboter en ander eten waar je zin in hebt als je brak bent”. Floor, oud-huisgenote die vaak op dinsdag nog een vorkje mee prikt voegt eraan toe: “We maken dan een plattegrond van de ijskast zodat we precies weten waar alles ligt. We strepen af wanneer we er iets uithalen, zodat we weten of bijvoorbeeld het stokbrood met kruidenboter op is. Maar hé, dan zie je bijvoorbeeld dat er nog wél een diepvriespizza is, links achterin de ijskast. Gewoon, vanaf de bank. Ideaal!”

De dertig bruschetta’s die net voor onze neus stonden zijn binnen 2,5 minuut ook op, chapeau! Doen jullie nog meer gezamenlijke dingen, naast deze vaste huisavond op dinsdag?
“We zijn net twee weken geleden op huisweekend geweest, een jaarlijks terugkerend festijn”, zegt Joanne. “Er is een geheime commissie in het huis, die bepaalt waar we heengaan. Pas op de vrijdag van vertrek krijgen we de locatie te horen; dit jaar gingen we naar Göttingen, naar een oud-huisgenootje. We kregen allemaal opdrachten mee voor onderweg zoals bijvoorbeeld moonen in de bus en zonder te betalen naar de wc in een tankstation in Duitsland”, vertelt ze lachend. “Verder is het overdag rustig thuis, dan studeren we of doen we dingen voor onszelf”, zegt Josephiene, één van de huisjongsten. “Maandag eten de meeste met hun commissie en de rest eet in het huis. Op dinsdag is het dus huisavond en op woensdag clubavond. Op donderdag beslissen we allemaal zelf wat we doen, vaak kijken we dan ‘Wie is de Mol’ of ‘Expeditie Robinson’. In het weekend is het wat rustiger in huis, dan gaan sommigen naar hun ouders of bijvoorbeeld sporten.” Nienke voegt er nog lachend aan toe: “En ik lig de hele dag in bed”.

Klinkt erg gezellig! Maar met zo’n grote groep meiden zal het vast een ongeorganiseerd zootje zijn af en toe. Zijn er nog bepaalde regels om alles een beetje in het gareel te houden?
“Opruimen!”, roept Joanne luid en duidelijk. “De feuten (eerstejaars, red.) maaien het gras, gooien het afval weg en  ruimen de verkleedkist twee keer per jaar op”, vertelt ze. Liza voegt hieraan toe: “Voor de huisavond op dinsdag moet het hele huis schoon zijn en iedereen haar taak uitvoeren. Elke week heb je weer een andere taak, bijvoorbeeld de GK (Gemeenschappelijke Kamer, red.) schoonmaken, koken of boodschappen doen.” Wanneer iemand verzuimt is er een passende maatregel; 5 euro in de spaarpot. “Er zit nu ongeveer 60 euro in, daar hebben we 1,5 jaar over gedaan. Iedereen doet vaak haar taak wel”, zegt Liza. 

Jullie zijn allemaal lid van Vindicat, een vereniging die bekend staat om haar vele tradities. Hoe zit dat bij jullie in huis?
Met veel enthousiasme wordt het huislied ingezet. Er wordt geklapt en op de tafel geslagen. “We hebben dus een huislied”, vertelt Floor vrolijk, nadat het laatste refrein is afgelopen. “Verder geven we elk jaar een grote barbecue in onze tuin, de ‘Marwibarbi’. Iedereen mag dan vier mannen en vier vrouwen uitnodigen en dat is altijd een topavond.” Voor de huisjongsten is er ook een speciaal entreediner, ook wel het Handjesdiner genoemd. Joanne vertelt: “Ze moeten dan een diner organiseren en we sturen ze ook op pad met verschillende opdrachten. Wanneer ze dit diner goed doorstaan en de opdrachten goed uitvoeren, mogen ze met verf hun handafdruk op het plafond zetten met hun naam erbij. Dan zijn ze officieel lid van het huis”. Ook heeft de Marwixhoeve een nog prille traditie, die nu twee keer in drie jaar is uitgevoerd. Liza vertelt: “We doen elk jaar een date-diner met een herenhuis van Vindicat. Met het huis ‘Pensioen Dieters’. Zij wonen naast het Noorderstation en wij naast het Centraal station. Vorige keer gingen we met z’n allen in de trein naar hun toe en dit jaar zijn ze bij ons geweest. De volgende dag negen uur college was niet zo’n succes, haha”. Een geslaagd dinertje dus. 

En die stropdassen die daar hangen, zijn die nog overgebleven na een wilde nacht na het diner?
De meiden lachen en Joanne vertelt: “Wanneer een jongen blijft slapen en hij vergeet zijn das, dan is de das van ons en hangen we ‘m hier op.” Het huis heeft nog meer toffe gadgets, Floor geeft tekst en uitleg: “Daar staat ons spaarpotje Lucy, het huisicoon. Ze had een bril, maar die is er afgevallen denk ik. Verder hangen hier houten aapjes, daar zit ook wel een grappig verhaal achter. Telkens als een aapje ergens anders hangt, betekent dit dat er actie in één van de slaapkamers is geweest. Degene die het aapje heeft verhangen, moet dus aan de rest van de huisgenootjes vertellen wie, wat, waar en hoe.” Tot de gadgets behoren natuurlijk ook de vaatwasser, de enorme tuin, twee super douches, twee ijskasten (waar muizen graag in chillen) en de U-vormige oranje bank waar je makkelijk met z’n achten op kunt zitten. 

Jullie zijn allemaal in dit huis gekomen door te hospiteren, zijn jullie ook echt vriendinnen geworden?
“Ja”, zegt Liza beslist. “Het is eigenlijk een soort tweede familie.” Daar stemt iedereen mee in. “Het voelt gewoon anders dan ‘normale’ vriendinnen’, zegt Josephiene. “We zijn een soort zusjes!”, voegt Joanne eraan toe. “Je kan je verhaal vertellen en eigenlijk alles aan je huisgenootjes kwijt”. Dit is ook één van de redenen waarom ze zichzelf het tofste studentenhuis vinden. Floor zegt: “We vinden het ook helemaal niet erg dat we niet binnen de grachten wonen, waar altijd zo’n hype op is. We fietsen drie minuten extra en we zijn ook in de stad. Verder zijn we een heel gevarieerd huis, met mensen uit verschillende jaarclubs en commissies.” “We hebben allemaal een andere persoonlijkheid, maar toch klikt dat juist supergoed”, zegt Liza. Maar bovenal: “We hebben schijt, we vreten”, zegt Suus lachend. En daar sluiten we de avond mee af.

Door Beppie van der Sluis