Huis van de Maand: Oktober!

gepubliceerd : 27 oktober 2014

Deel deze pagina

In een studentenhuis wonen hoeft niet te betekenen dat je ‘s morgens in een grote wachtrij voor de douche staat en dat de koelkast uitpuilt met (bedorven) eten van tien personen. Dit bewijst ‘Huize Hinderlijk’, ook al doet de naam anders vermoeden. Maak kennis met dit superleuke huis en haar drie bewoners!

Deze maand: Huize Hinderlijk
Waar: Eikenlaan (Selwerd)
Wie: Eline (22) – Master Journalistiek, Machiel (25) – HBO bedrijfskunde en Marnix (26) – Master International Business Management

Natuurlijk is de eerste vraag: wat betekent ‘Huize Hinderlijk’? Het klinkt namelijk niet erg gezellig…
Machiel, de huisoudste van het stel, lacht en vertelt: “Drie vrienden van mij die voor ons in dit huis woonden, hebben deze naam bedacht. Ze vonden Kees, die in de kamer van Machiel woonde, een beetje irritant omdat hij altijd heel laat thuis kwam. Ze wilden elke dag met z’n drieën eten, maar omdat hij de hele dag op het Zernike zat tot een uur of acht, kon dat nooit. Dat vonden ze dus hinderlijk. Kees was dus de hinderlijke persoon. De naam hebben we niet veranderd toen deze hinderlaag het huis uit ging.”

Kunnen we daaruit concluderen dat jullie elkaar nog steeds hinderlijk vinden?
Het drietal barst in lachen uit. “Marnix is het meest hinderlijk”, zegt Eline. “Waarom weet ik niet, gewoon om hem te pesten.” Marnix reageert emotioneel: “Ik huil me elke avond in slaap, maar je moet de naam hinderlijk toch eer aan doen omdat het traditie is.” Machiel voegt eraan toe dat het allemaal eigenlijk wel meevalt en dat ze elkaar best wel heel aardig vinden. “Misschien wordt het zelfs nog wel wat tussen Marnix en Eline, ik denk dat één van de twee weleens naar de verkeerde kamer zou kunnen lopen”, zegt Machiel met een grote grijns op z’n gezicht. De enthousiaste reacties van Eline en Marnix blijven een beetje uit, dus deze rooskleurige toekomst zien we in rook opgaan.

En hoe zijn jullie zo met z’n drieën in één huis beland?
“We komen alle drie uit de Noordoostpolder”, vertelt Machiel, die  al anderhalf jaar aan de Eikenlaan woont.  De samenstelling is dan ook met deze geografische achtergrond tot stand gekomen. Het drietal kwam voordat ze huisgenoten werden al regelmatig bij elkaar over de vloer. “Al vonden de ouders van Eline het niet zo’n goed plan dat ze met twee mannen ging wonen”, vertelt Marnix. Eline vertelt lachend: “Maar nu vinden mijn ouders me oud en wijs genoeg om zelf te beslissen en vinden ze het wel oké.”

Gelukkig maar! Betekent dat ook dat de vrouw traditiegetrouw moet schoonmaken en de mannen het zware werk doen in het huis, met andere woorden: hebben jullie bepaalde tradities? 
“De huisjongste moet trapadten als ontgroening”, zegt Marnix. Even ter illustratie: bij trapadten staat op elke tree van de trap een drankje, die je in één keer moet opdrinken  als je een vraag die bij die tree hoort verkeerd beantwoordt. Huize Hinderlijk bevindt zich op de vijfde verdieping van een flat, wat dus ongeveer vijftig treden betekent. Gelukkig voegt hij eraan toe dat het een grapje is. “We hebben eigenlijk geen tradities, ik word al moe als ik gewoon de trap op moet lopen.” Maar dan corrigeert Eline Marnix. “We hebben wel een traditie! We kijken elke zondag ‘Heel Holland Bakt’!”, vertelt ze enthousiast. Marnix vult aan: “We waren allemaal voor Jacques. We wilden eigenlijk een Facebookpagina voor hem oprichten, maar dat is er niet van gekomen. En nu is hij er ook nog uit, erg triest” Voor de finale van het populaire bakprogramma gaat het drietal een speciale activiteit organiseren. “We gaan alle drie iets bakken en dan laten we een externe jury proeven en bepalen wie het beste heeft gebakken”, vertellen ze. In een zwart gat zullen ze niet vallen wanneer het programma voorbij is: “Daarna is het alweer tijd voor Boer Zoekt Vrouw, dus dan kunnen we meteen door”, zegt Eline.

Organiseren jullie naast jullie bak- en braadfestijn nog vaak andere festiviteiten?
“Laatst organiseerde Eline een huisfeest voor haar studiegenoten”, vertelt Machiel. Het hele huis zat vol en het was er één om niet snel te vergeten. “Het was een episch huisfeest, de politie is zelfs nog langs geweest”, zegt Eline trots. En als de politie is geweest, dan weet je dat het in ieder geval een geslaagd feestje moet zijn geweest, beamen we. Verder hebben ze afgelopen WK voetbal hun huis omgebouwd tot een ware tribune. “We hadden een grote tribune gebouwd, het raam afgeplakt, een beamer opgezet en al onze vrienden uitgenodigd”, vertelt Machiel. 

De rood, wit en blauwe vlaggetjes hangen er nog, maar hebben jullie nog andere toffe gadgets? 
“Ik heb deze week dat prachtige logo op de muur geschilderd”. Eline wijst naar de blauwe letters ‘Huize Hinderlijk’ die op de muur boven de bank zijn geschilderd. “De vlekken eronder heeft Machiel gemaakt trouwens”, voegt ze eraan toe. Marnix vindt het logo lelijk. “En wat vind je van deze Afrikaanse stok?”. Machiel laat een houten stok met figuurtjes erin zien. “Het is een Afrikaanse stok, hiermee wordt de huisjongste geslagen als hij niet gehoorzaam is”. Hij vult het aan: “Dat is natuurlijk niet waar, maar mooi ding hè!”. “We hebben nog wel meer coole dingen”, zegt Eline. “Een gieter in de vorm van een uil voor de nepplanten, een discolamp die we zelf kunnen bedienen en een Beatlesposter. Die willen we altijd nog een keer namaken”. “We hadden ook een klein moestuintje”, vertelt Machiel. “Maar zoals je ziet is dat in de vakantie een beetje misgegaan”, hij wijst naar een nogal verdord plantje in een bloempot.

Hoe ziet de toekomst van Huize Hinderlijk eruit? 
“We komen dus allemaal uit de Noordoostpolder en we willen dat er na ons ook weer nieuwe mensen uit de Polder komen wonen”, zegt Machiel. “Het doel is dat we dan over vijf of zes jaar hier nog eens kunnen slapen en drinken, omdat we de nieuwe bewoners dan allemaal kennen.” Een huis vol toekomst dus. “Met de oud-huisgenoten gaan we nog een polderweekend houden, dat zijn in totaal acht mensen.”, vertelt Eline, die in de organisatie zit. “Maar de vraag is nog waar we heengaan. Misschien blijven we wel hier op de Eikenlaan, dat is natuurlijk wel het leukste.” Precies, je eigen haard is goud waard.

Door Beppie van der Sluis