In Groningen staat een huis

gepubliceerd : 18 januari 2013

Deel deze pagina

In Groningen staat een huis

En wát voor huis. Een oud huis! Sterker nog, het zijn er veel - enorm veel. De stad Groningen is ook voor geschiedenisliefhebbers een pareltje om niet te mogen missen. Want als je door Groningen loopt en om je heen kijkt zul je zien dat het een stad is die al eeuwenlang leeft. Waar nu studenten wonen, woonden vroeger rijke kooplieden, schouten, apothekers met hun brouwsels, misschien wel mensen van adel. Of misschien wel levensgenietende studenten van lang vervlogen tijden...

Eén van de oudste huizen van de stad én één van de best bewaarde is het Hinckaertshuis. Net als het pand van de Drie Gezusters  is ook dit een dertiendeeeuws ‘steenhuis’, de typisch Groningse variant van een burcht. En, jawel, ook dit gebouw heeft een studentikoos tintje, want er woonde in de vijftiende eeuw een bierbrouwer. Een bierbrouwer die - het kon blijkbaar – ook burgemeester was (ongetwijfeld ook de gezelligste aller tijden). De oplettende student zal het Hinckaertshuis absoluut gezien hebben, want het ligt tussen het imposante Academiegebouw en het Harmoniegebouw (faculteiten Letteren en Rechtsgeleerdheid) in. De straat waar het Hinckaertshuis staat, de Oude Kijk in ’t Jatstraat in hartje centrum, is tegenwoordig een plek waar de massa’s overstekende studenten vaak met kwade blikken worden weggekeken door rijinstructeurs. Het blijft toch een studentenstraat bij uitstek!

In bijna alle straten in de binnenstad, de Oude Boteringestraat, de Oude Ebbingestraat, de Poelestraat, de Peperstraat en ga zo maar door, staan de antieke huizen zij aan zij. Op het eerste gezicht zul je het misschien niet meteen zien (de gevels zijn soms in de loop van de tijd vervangen), maar als je het eerste het beste gebouw van binnen ziet snap je het meteen. En voor hetzelfde geld woon je er binnenkort! Je loopt je krakende houten trap af, bakt even snel een eitje in je keuken onder een dak van machtige, stokoude balken voordat je je haast naar je college. Je wandelt over de schitterende goudgeel bestrate lanen naar de zaal en voelt dat dit jouw stad is. Zoals het die van vele studenten is en ooit was.

Door Rients Verschoor