Informatica: studie van de toekomst!

gepubliceerd : 11 oktober 2014

Deel deze pagina

De ICT wereld is booming. Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone, iPad, laptop of computer. Bovendien zijn we er ook nog eens heel afhankelijk van (zonder computer geen GroningenLife!). Maar niet alleen computers moeten worden geprogrammeerd. Bijna alle elektrische apparaten hebben software en een besturingsprogramma nodig! Het is dus van groot belang dat alles blijft werken en blijft ontwikkelen. Hiervoor zijn mensen nodig die kunnen programmeren. Ben jij misschien de nieuwe Bill Gates?  Heb jij ideeën over de programmering van allerlei vette elektrische apparaten? Dan ben jij bij de opleiding Informatica (tegenwoordig ook bekend als Computing Science) aan de RUG op het goede adres!

Emilio Oldenziel is dit jaar begonnen met de opleiding Informatica aan de RUG. Met veel passie en enthousiasme vertelt hij wat de studie  precies inhoudt en waarom je geen gamer hoeft te zijn om dit te willen gaan studeren. 

Toelatingseisen

Informatica is een zeer wiskundige studie. Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je minstens Wiskunde B hebben afgerond op het VWO. Alle wiskunde wondertjes onder ons zijn hier dus aan het goede adres!Toch zijn de toelatingseisen volgens Emilio verder vrij laag. “Informatica is nog een hele kleine studie. De toelatingseisen zijn laag, omdat ze meer mensen willen aantrekken. Op dit moment zit ik in het promoteam van Informatica, waarmee we langs scholen gaan om de studie te promoten.” Wel wordt het aangeraden om de Engelse taal enigszins onder de knie te hebben, aangezien de opleiding volledig Engelstalig is. Volgens Emilio moet je je hierdoor niet laten afschrikken. “Op de middelbare school zakte ik in eerste instantie voor mijn eindexamen Engels, maar sinds ik met Informatica ben begonnen merk ik dat mijn Engels veel beter is geworden. Inmiddels heb ik er geen moeite meer mee. Ik begrijp Engelstalige films ook veel beter nu!”

Motivatie

“Op de middelbare school ben ik het vak Informatica gaan volgen. Hier bleek ik goed in te zijn en ik vond het nog leuk ook!” Op veel andere middelbare scholen bieden ze geen informatica aan, waardoor het voor studiekiezers een heel onbekend terrein is.

“Ik had voor de studie natuurlijk ook naar Delft kunnen gaan, maar dat leek me niks. Ik kende Groningen al een beetje en wist dat het een hele levendige stad is, waar veel te doen is. De Bachelor Informatica is over het algemeen door heel Nederland hetzelfde. Wel heb je in Groningen docenten die zeer gespecialiseerd zijn in Graphics, maar daar merk je in je eerste jaar nog niet veel van.”

Programma

De opleiding is zeer praktisch, maar daardoor niet minder wetenschappelijk. Je leert programmeren met verschillende programma’s, maar hebt ook vakken zoals calculus. Bovendien wordt er van je verwacht dat je met een analytische blik leert kijken naar je resultaten. “In verhouding tot andere opleidingen is de werkdruk groot. Je krijgt wekelijks zo’n drie opdrachten, maar door de regelmaat is dit goed te doen. Je kent de deadlines en werkt daar naartoe. Het is niet zoals bij sommige andere studies dat je op het laatste moment kan gaan blokken. De opdrachten kosten tijd en je leert hierdoor heel erg goed plannen. Wat ik leuk vind aan de opdrachten is dat je meteen resultaat ziet. Alles wat je leert kun je ook meteen in de praktijk toepassen.”

De opdrachten zijn complex en klinken nu misschien als hocuspocus voor je, maar Emilio weet een mooi voorbeeld te geven. “Tijdens de introductie van de opleiding kregen we de opdracht ‘Knights Problem’. Door het gebruik van de juiste codes, berekent de computer hoeveel verschillende zetten een paard op een schaakbord kan doen.”

Studenten

De studie Informatica is op dit moment nog vrij klein, maar er zit erg veel toekomst in. “Er zitten nu nog 30 studenten in het eerste jaar. De studie is wel erg internationaal. Vooral veel Roemenen en Spanjaarden studeren hier informatica.” De man/vrouw verhouding is nog niet helemaal in balans. Op dit moment zit er 1 vrouw in het eerste jaar en dat is eigenlijk best wel weinig. Emilio hoopt dat hier snel verandering in komt en wil zich hier ook best voor inzetten. Mits de dames goed zijn in wiskunde B natuurlijk. “Met het promoteam zijn we bezig om meer vrouwen aan te trekken. Vroeger waren het nog mannen met baarden en sokken in sandalen die het werkgebied domineerden. Het was niet bepaald modern. Tegenwoordig is dat allemaal anders. De bedrijfssfeer is relaxed. Kijk naar de kantoren van Google bijvoorbeeld: ze werken er hard aan om een zo ‘cool’ mogelijke sfeer te creëren en willen op deze manier werknemers aantrekken.” Een glijbaan in je kantoor… Wie wil dat nou niet!?

Het vooroordeel dat Informatica studenten graag gamen is toch niet helemaal onterecht. “Minstens 90% van de studenten in het eerste jaar is gek op gamen. Volgens mij ben ik de enige die helemaal niet van gamen houdt. Gelukkig is dat ook geen voorwaarde om dit een leuke studie te vinden!”

Toekomstperspectief

Er is zeer veel vraag naar Informatica studenten. In een periode waarin de ICT zo snel groeit is dat natuurlijk ook niet gek. “We worden regelmatig tijdens college benaderd door bedrijven die ons graag in dienst willen nemen. Ze vragen ons voor het beheer van websites en dergelijke. Op dit moment run ik samen met een meisje een webshop. Zij doet de inkoop en ik beheer de website.” Informatica studenten hoeven ook niet bang te zijn in de toekomst geen werken te vinden. Ruim 80% van de informatica studenten krijgt een baan aangeboden  voordat ze zijn afgestudeerd!

Voor meer informatie over de opleiding Informatica kun je kijken op de website van de RUG!
Werkende techniek kan het leven een stuk aangenamer maken…

Door Anouk Theunissen