Javier Guzman en de Stadsschouwburg

gepubliceerd : 08 oktober 2013

Deel deze pagina

De hele zaal keek omhoog. De één langer dan de ander, maar ieders ogen werden naar het plafond getrokken. Alsof een grote ronde magneet die twee ijzeren knikkertjes in je oogkassen er even aan herinnerde dat hij de baas was. De ronde magneet werd geactiveerd door een kort commentaar waarmee Javier Guzman zijn show opende. Het was een opmerking die de stijl van de avond typeerde: “Aah, dat plafond ziet er dus echt zo uit. Tsja, ik sta hier voor het eerst echt nuchter joh”.

En ja, dat het publiek even opkeek was zeer terecht. De strakke moderne abstractie waar het plafond van is begeven valt door de Mediterrane kleuren op in een verder klassiek ogende zaal. Kortom, een gave setting om een avondje uit te gaan! Want ja, als je naar een voorstelling in de Stadsschouwburg gaat, ga je uit. Even lekker weg en iets unieks opzoeken. Voor betaalbare prijzen trouwens; een kaartje voor Guzmans show Delirium 2 kostte gemiddeld zo’n twintig euro.

En ditmaal was het dus voor het eerst een nuchtere Guzman die voor een volle zaal studenten en stadjers – zoals niet-studerende Groningers worden genoemd – de show verzorgde in het Hoge Noorden. Dat het hilarisch was staat buiten kijf. Wat echter opviel was het zwartgallige karakter van de show, omdat Guzmans leven centraal stond. En zijn leven wordt nogal gekenmerkt door verslavingen – met name een alcoholverslaving en een cocaïneverslaving hebben hun sporen nagelaten. Sporen die nadrukkelijk terugkomen in zijn show en op zijn minst voor een groot relativerend gehalte zorgen. Gelukkig is de cabaretier naar eigen zeggen van zijn alcoholverslaving af, waardoor hij spelende, kleine kinderen in woonwijken weer ziet als ‘ie achter het stuur zit. “Normaal gesproken waren dat hobbeltjes joh, niet meer dan dat!”. Scheelt weer. 

Programma cabaret/kleinkunst stadsschouwburg:

  • 15 oktober : Veldhuis & Kemper – Onder de douche
  • 13, 14 & 15 november : Groninger studenten cabaret festival
  • 16 november : Sanne Wallis de Vries & Paul de Groot – Adele
  • 28 november : Theo Maassen : Einde oefening

Door Rients Verschoor