Kaasfondue en levende kijkdozen: Noorderzon 2010

gepubliceerd : 16 september 2011

Deel deze pagina

Na maanden hard gezwoegd te hebben voor je tentamens ben je als student wel toe aan een paar zomermaanden waarin helemaal niets moet. Maar dat had je gedacht, want al snel ben je weer flink aan het piekeren geslagen: naar welk festival ga je deze zomer? Het is lastig kiezen tussen al die feesten in binnen- en buitenland, maar één festival staat al een jaar rood-omcirkeld in je agenda: Noorderzon!

Elk jaar in augustus wordt het Noorderplantsoen, het mooiste park van Groningen aan de rand van het centrum, omgetoverd tot een sfeervol festivalterrein. Ook dit jaar staat het park weer vol met circustenten, schattige wagentjes en rare bouwwerken waarin je kan genieten van theater, muziek, kunst, wetenschap, dans en nog veel meer. Zo kan je bijvoorbeeld aan de DNA-bar in de enorme kubus met daarop een nog groter portret van Albert Einstein je eigen DNA in een kettinkje laten stoppen. Is dit je nog niet gek genoeg? Dan kan je beter even doorlopen naar het theater op het grasveld, gemaakt uit houten kisten en pallets, waarin een varken, kippen, schapen en een geit de hoofdrol spelen. Ondertussen geniet je zelf van een heerlijk biologisch viergangendiner.

Ook wanneer je stiekem niet zo’n enorme cultuurfreak bent, valt er nog genoeg te beleven, vooral op eet- en drinkgebied.. Verschillende Groningse restaurants bieden de zaligste hapjes op het festival aan. Oudhollandsche poffertjes overgoten met een lekker likeurtje, Groningse kaasfondue met Turks brood, pittige falafel, wat wil een mens nog meer? Natuurlijk drink je hier een biertje bij, maar wanneer je er niet zo’n wilde avond van wilt maken, kan je het ook houden op de thee van de mobiele aandachtschenkerij.

En tjsa, wanneer je eenmaal een snack en een drankje bemachtigd hebt is het ook op Noorderzon niet erg lastig je favoriete terrasbezigheid uit te voeren: mensen kijken. Yuppen met hippe kids, oudere stelletjes met stevige bergschoenen aan de voeten, studenten in Adidasvestjes en ietwat alternatieve dreadlockers, erg snel uit de toon val je in ieder geval niet!

Als aandenken aan Noorderzon 2010 kan je een polaroid van jezelf laten maken in een levensgrote, witte kijkdoos. Wees niet getreurd wanneer je er niet op je knapst op staat, volgend jaar maak je gewoon weer een nieuwe op Noorderzon 2011!

Door: Alieke Jansen