Kenianen in Groningen

gepubliceerd : 13 november 2012

Deel deze pagina

Kenianen in Groningen

Afgelopen zondag 14 oktober stonden er om 13:30 uur zo'n 20.000 mensen te trappelen om te beginnen aan de 4 mijl van Groningen. Ondanks de Hollandse weersomstandigheden konden zij niet wachten om zo snel mogelijk naar de finish te rennen. Er stond veel publiek langs de kant en bij de finish zorgde, onder andere, een band ervoor dat de hardlopers feestelijk werden onthaald. De loop van 6.437 meter begon midden in het centrum van Haren en eindigde in hartje Groningen. Naast veel studenten en stadjers 168 professionele atleten uit veel verschillende landen mee. Uiteindelijk won er natuurlijk een Keniaan. Brimin Kipruto liep de 4 mijl in 17 minuten en 30 seconden en liet daarmee behoorlijk wat studenten ver achter zich.

Zo snel als Kipruto zullen ze misschien niet worden, maar toch zijn er veel Groninger studenten die regelmatig hardlopen. Je hoeft er immers geen velden voor op te zoeken en hebt ook geen teamgenoten nodig. Dat bespaart veel tijd, waardoor je na een lange dag studeren toch nog even kunt bewegen. Groningen beschikt over veel kleine en grotere parken waar je een mooi rondje kunt lopen. Het Noorderplantsoen wordt daarvan het meest bezocht door studenten. Het plantsoen ligt erg centraal en een rondje om dit stukje groen is voor velen al voldoende uitputting. Daarnaast zou je ook hard kunnen lopen in het Stadspark. Dit park ligt aan de rand van de stad en is behoorlijk uitgestrekt, hierdoor zijn er veel routes te belopen De fanatiekelingen onder ons kunnen het nog een stapje verder zoeken en zich richting de Hoornseplas begeven of naar een dorpje in de omgeving lopen.

Als je het allemaal iets professioneler aan wil pakken kun je natuurlijk ook in verenigingsverband gaan hardlopen. De Groninger studentenatletiekvereniging Vitalis biedt daar de mogelijkheid toe. De trainingen vinden plaats bij de ACLO en je kunt zelf bepalen hoe vaak en hoe intens jij wilt trainen. Er zijn verschillende trainingsgroepen en de betere atleten kunnen ook trainers toegewezen krijgen. Ook bij de Groninger 4 mijl deden er genoeg leden van deze studentenatletiekvereniging mee. Een aantal daarvan vond het hele stuk rechtdoor lopen te mainstream en besloot daarom al slalommend een deel van het traject te doen. Naast hardlopen gebeurt er bij de vereniging natuurlijk ook nog genoeg dat daar niets mee te maken heeft. Vitalis organiseert elk jaar een gala en houdt regelmatig borrels en themafeesten.

In elk geval brengt Groningen veel hardlopend talent voort. Dit bleek ook uit de overwinning van 25 Groninger hardlopers op de Batavierenrace van 3 jaar geleden. Dus neem je hardloopschoenen mee en loop binnenkort eens een rondje door het Noorderplantsoen. Misschien dat jij die Kenianen dan wel inhaalt bij de volgende 4 mijl!


Door: Tomas Riemens