Let's get Energized!

gepubliceerd : 15 november 2013

Deel deze pagina

De niet in een bezemkast opgesloten Groninger student weet het: Groningen staat op zijn kop. Niet alleen omdat dé Sinterklaas aankomende zaterdag door onze eeuwenoude grachten vaart, maar ook omdat de Hanzehogeschool dit jaar 215 jaar bestaat. Alhoewel, de Hanzehogeschool zélf bestaat pas sinds 1986. Ze heeft haar verre wortels in de in 1798 opgerichtte school voor Teken-, Bouw- en Scheepvaartkunde, vandaar dat vanaf dat jaar de teller loopt. Zo’n gelegenheid vraagt natuurlijk om een bijzonder feest: het vierdaagse Energize Festival!

 

De organisatie van het Energize Festival zou de stad Groningen beschouwd kunnen hebben als een ruw stuk gesteente, waarin ze met modern gereedschap hun sporen wilde nalaten. Ze zijn aan de slag gegaan vanuit de grondgedachte ‘duurzaamheid’, waarin ze vier thema’s hebben gebeiteld : kunst, lifestyle, design en food. De bewerking van dit prachtstukje gesteente heeft onder meer geleid tot bouwprojecten in de stad, een kunstwedstrijd en een inzamelingsactie voor een beroepsgericht trainingsinstituut in Kenya.

Het meest opvallende en indrukwekkende bouwproject staat in het Ebbingekwartier: een zelfvoorzienende stad, XYZ Open City. Onder begeleiding van het Deens collectief N55 gebruiken Hanzestudenten onder andere zonnepanelen en windturbines om een ministad in Groningen uit de grond te trekken.

De Energize-expositie is gevuld door de creatieve breinen van kunstacademie Minerva. Vergis je niet, het gaat hier niet alleen om de eer; het publiek kan stemmen op hun favoriete kunstwerk – jij dus ook! De winnaar mag dan de Energize GasTerra Award in ontvangst nemen tijdens het afsluitende Lights & Sound Event, waar ook de opbrengst van de fundraiser Care4Kenya bekend wordt gemaakt.

Maar voordat het festival wordt afgesloten ga je natuurlijk nog even op safari door Groningen. En de Groningse studentenjungle heeft heel wat te bieden! Theatergroep De Jongens neemt  tijdens het hele festival mensen mee op theatersafari door de stad, op zoek naar verborgen locaties in het hart van het Noorden.

Wil jij een kijkje nemen bij het Energize Festival? Check dan snel het programma!

Door Rients Verschoor