Mindmappen en naar Dubai; het kan via een studievereniging

gepubliceerd : 16 mei 2012

Deel deze pagina

Mindmappen en naar Dubai; het kan via een studievereniging

Colleges volgen, boeken lezen, artikelen samenvatten en tentamens maken, het hoort straks ook allemaal bij jouw studentenleven. Maar naast de tijd die je gaat doorbrengen in collegezalen of in de bibliotheek, kun je ook nog op een wat actievere manier met je studie bezig zijn. Elke studie, bij de Hanzehogeschool of universiteit, heeft wel een eigen studievereniging. Deze studieverenigingen organiseren niet alleen borrels en feesten, maar komen ook regelmatig met studiegerelateerde activiteiten op de proppen. Deze evenementen kunnen van pas komen bij je studie of carrièreplanning en zijn vaak nog leuk ook!

Allereerst moet je je inschrijven bij een studievereniging. Dat is sowieso een aanrader, want aan het lidmaatschap zitten vaak meerdere voordelen. Je leert mensen kennen, kunt een leuke commissie gaan doen, naar feesten en borrels gaan, je boeken met korting bestellen en aan toffe activiteiten deelnemen. Wanneer je deze eerste stap hebt genomen, zul je regelmatig een ledenmail ontvangen waarin de agenda voor de komende maand staat. Deze mail moet je zeker niet ongeopend laten, want dan ga je veel missen.

Veel studie- en faculteitsverenigingen organiseren bijvoorbeeld leuke reizen. De leden van studievereniging Clio, van de studie International Relations and International Organisations (IR/IO), zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld al naar Rusland en Israël geweest en de JFV, de faculteitsvereniging van Rechten, heeft reizen naar Dubai en New York georganiseerd. Doordat er vaak iets geregeld kan worden met de overheid of met stichtingen in het land van bestemming ligt de prijs ver onder datgene wat jij zou betalen wanneer je er op eigen initiatief naar toe zou gaan. De dagen dat je op die plek verblijft is er een leuk en actief programma waardoor je dingen ziet die je anders nooit had gezien. Je leert dingen door ze te zien en op deze manier krijg je wat inzicht in zaken die je anders alleen in een boek had gelezen. Dit zijn vaak onvergetelijke tripjes.

Natuurlijk kun je het ook allemaal wat dichter bij huis zoeken. De studievereniging van de studie Toegepaste Psychologie, S.V.Gente bezoekt bijvoorbeeld verschillende psychiatrische klinieken om studenten wat alvast wat inzicht te geven in de praktijk. Verder zijn er in Groningen altijd wel lezingen waar interessante mensen een boeiend verhaal doen. Zo verschafte de baas van Deloitte onlangs wat inzicht in het reilen en zeilen binnen dit enorme bedrijf, maar heeft ook Maarten van Rossum, bekend van tv, weleens voor Groninger studenten een woordje gedaan. Een lezing bijwonen klinkt misschien erg saai, maar je krijgt alvast een beetje een beeld van waar jij kunt komen in het leven en hoe jouw studie je daar bij gaat helpen.

Verder bieden de meeste studieverenigingen workshops aan die jou kunnen helpen bij het studeren. Door deel te nemen aan zo'n activiteit kun jij de volgende keer dat moeilijke tentamen wel halen. Er zijn bijvoorbeeld workshops in sneller leren lezen of mindmappen. Daarnaast kom je bij dit soort workshops veel studiegenoten tegen, waar je de volgende keer dan weer samen mee naar de universiteitsbibliotheek gaat.

Dus wanneer jij aan je studie begint in Groningen: schrijf je in bij je studievereniging, check de ledenmail en leer op een leuke manier wat bij!

Door: Tomas Riemens