Muzikale veldslag

gepubliceerd : 16 januari 2012

Deel deze pagina

Muzikale veldslag

Het is een trending topic in Groningen, op facebook, twitter, hyves en bij de koffie. ‘Heb jij Eurosonic kaarten?’ De één stikjaloers, de ander blij. Het was dan ook een ware veldslag, aangezien alle 17.000 kaarten voor het festival in tien minuten uitverkocht waren! Neem even de tijd voor dit artikel, een verslag van Eurosonic is direct ook een reis door de beste muziek van dit moment!

Het zijn eigenlijk twee festivals. Eurosonic (11-13 jan) toont veelbelovende Europese bands. Hiermee slaan ze vaak de spijker op de kop en in het verleden geprogrammeerde artiesten zijn al vaak uitgegroeid tot grote namen. The Ting Tings, Pete Philly & Perquisite, Triggerfinger en Mando Diao ken je misschien wel en anders heb je zeker gehoord van Caro Emerald of Lucky Fonz III. Deze laatste twee traden op op Noorderslag (14 jan), een festival dat aansluit op Eurosonic en zich specifiek richt op veelbelovende Nederlandse artiesten. Dit is nog maar een zeer kleine greep uit de waslijst van goede muziek die dankzij Eurosonic in Groningen te horen is geweest.

De grote vraag naar kaarten is goed te begrijpen. Eurosonic is het grootste zogenaamde showcase-festival van Europa! In vier dagen zijn er maar liefst 300 optredens verspreid over 36 podia door heel Groningen heen. Vandaar de strijd om een kaartje: bezit hiervan betekent gewoon vier dagen uit je plaat gaan! Oorspronkelijk begon het festival als een battle of the bands en het is nog steeds een beetje een muzikale veldslag. Een goed optreden op Eurosonic opent deuren in vele landen doordat radiozenders uit heel Europa er aandacht aan besteden.

De line-up dit jaar laat wederom je mond open vallen. Alleen al rustig verkennen van wat er allemaal te zien is kost je een tijdje, laat staan bepalen waar je heen wilt. Hier is gelukkig een erg praktisch systeem voor: klik op de website alles aan wat je maar leuk vindt en je krijgt meer informatie! Onze favorieten zijn al te veel om hier te vermelden, laat staan de hele lijst. Alamo Race Track, waarvan het album Unicorn Loves Deer één van de beste albums van Nederlandse bodem van het afgelopen jaar was, schitterde in der AA-Kerk. School is Cool uit België heeft in de Vera laten zien dat ze het helemaal gaan maken komend jaar en door het noemen van deze twee doen we weer groot onrecht aan de overige bekende en onbekende namen. 

Er werd zelfs aan de pechvogels die geen kaartje konden bemachtigen gedacht. Eurosonic Air op de grote markt was voor iedereen toegankelijk en voor een gratis festival ook nog eens met een line-up waar je u tegen zegt: De Jeugd van Tegenwoordig, Go Back to the Zoo, The Asteroids Galaxy Tour en Selah Sue. Laatstgenoemde is net uitgeroepen tot de beste nieuwe Europese artiest.

Met zo’n overweldigend programma en opzet is het niet vreemd dus dat het NOS journaal er elk jaar aandacht aan besteed! Ben jij er volgend jaar ook bij?Door: Ido Venhuizen