Nachtdienstje draaien

gepubliceerd : 22 oktober 2011

Deel deze pagina

Nachtdienstje draaien

Welke nachtvlinder deelt binnenkort de lakens uit? Oftewel: wie wordt de nieuwe Nachtburgemeester van Groningen? Op 7 november zal de allereerste Nachtburgemeester van ‘050’ worden gekozen door het feestend publiek en een vakjury. En vorige week zijn de vijf kandidaten bekend gemaakt: Martin ter Braake, Chris Garrit, Sherlock Telgt, Niels Knelis Meijer en Merlijn Poolman.

Hoewel het Groningse uitgaansleven prima draait zonder een Nachtburgemeester aan het roer, is het toch wel fijn dat iemand de nachtbrakers vertegenwoordigt. Zo zal de Nachtburgemeester de wereld laten zien wat voor fantastische uitgaansstad Groningen is. Het standpunt van Niels Knelis Meijer is dan ook: “Lang opblijven! De nacht is mooi!” Dat is geen probleem in Groningen, zonder sluitingstijden! Merlijn Poolman legt nadruk op de vele talenten die in de undergroundscene te vinden zijn: “Groningen heeft een lange traditie van opkomende underground artiesten en feesten die gekoesterd dient te worden.”

Maar de ‘Nachtwacht’ zal ook problemen aanpakken en veel om de tafel zitten met de Gemeente, de ondernemers en natuurlijk het uitgaanspubliek zelf. Zo vindt Chris Garrit het een goed idee om een ambtenaar bij de gemeente aan te stellen die over alle aspecten van de Groningse nachten gaat. Martin ter Braake, in Groningen vooral bekend als DJ Harde Baas, wil “het aanspreekpunt worden voor problemen in het Groningse nachtleven, waar de nachtbrakers het gevoel bij hebben dat ze er nergens mee terecht kunnen.

Een uitgaansstad als Groningen kan hem goed gebruiken, zo’n nachtvlinder die óók overdag de belangen van nachtelijk Groningen vertegenwoordigt! Maar… wanneer slaapt de Nachtburgemeester eigenlijk?

Door: Marijn Korndewal