Nieuwe studie voor creatieve bollebozen!

gepubliceerd : 22 november 2014

Deel deze pagina

Ben je slim en creatief? Ben je breed georiënteerd? Wil je meer dan één studierichting? Dan is het spiksplinternieuwe University College Groningen (UCG) wat voor jou!

“We zijn geen printers, we kopiëren niet. We zijn creatief en denken zelf na!” – Eerstejaars UCG-student Chris Stockermans (Canadese vader, Spaanse moeder, geboren in Japan)

Het UCG is net van start gegaan en staat nu al bekend als ‘het Zweinstein van Groningen’: 32 ‘uitverkoren’ bollebozen krijgen les in de ‘Liberal Arts and Sciences’ (LAS). Dat klinkt toverachtig, maar het komt erop neer dat tijdens deze Engelstalige bachelor aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), studenten vooral oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen. Samen zoeken ze op verschillende manieren (vanuit sociale-, medische-, geesteswetenschappen etc.) naar een betere wereld.

“Iedere stem wordt gehoord, ook al is die nog zo zacht.” – Eerstejaars UCG-student Marthijn Kinkel (voorzitter van de studievereniging Caerus)

De nadruk ligt bij het UCG op creativiteit. Iedere student krijgt de ruimte om op zijn eigen manier creatief te zijn. De een is goed in wiskunde, de ander kan prachtig dichten. En dan zijn er natuurlijk ook studenten die overal goed in zijn. Dat wil niet zeggen dat die dan automatisch het hoogste woord in de discussies hebben. Iedere student heeft een gelijke stem door het kleinschalige onderwijs, dat het UCG kenmerkt.

UCG-studenten gaan intensief met elkaar om. Ze volgen natuurlijk dezelfde studie, maar daarnaast wonen ze ook samen in een studentenhuis. Het huis ligt op steenworp afstand van hun eigen lesgebouw aan de Hoendiepskade. Het zal je niet verbazen dat er een hechte groep is ontstaan. Ook doen de studenten buiten het UCG vriendschappen op. Zo zitten er dit jaar twee studenten bij een studentenvereniging, organiseert studievereniging Caerus allerlei activiteiten met andere studentenorganisaties (zoals debatclub Kalliope) en gaan ze regelmatig uit in de stad.

“We hopen dat we volgend jaar 100 nieuwe studenten mogen verwelkomen” – UCG-decaan Hans van Ees

Voordat je aan het UCG mag studeren, moet je eerste door de selectieprocedure komen. Ze kijken daarbij naar je cijfers, Engelse taalvaardigheid en sociale vaardigheden (ook die worden getest). Maar het belangrijkste is dat je creatief bent! Die creativiteit moet je onder andere tonen in een motivatievideo. Hierin moet je laten zien waarom ze jou moeten kiezen. Kijk ter inspiratie hoe Barney Stinson dat ooit deed in zijn ‘video CV’!

Let op! Als je aan het UCG wilt studeren betaal je 2000 euro meer collegegeld dan reguliere studenten aan de RUG. Duur? Nee hoor: je betaalt 100 tot 300 euro minder dan aan University Colleges in andere steden. Goede deal dus in Groningen!

Door Koos Tervooren