Oost, west, huisavond best!

gepubliceerd : 27 juni 2013

Deel deze pagina

Rond drie uur ‘s middags brandt het op de huis-whatsapp al flink los; ‘Jongens wat zullen we eten vanavond? De gerookte kip is in de bonus!’ ‘Wie gaat mee boodschappen doen? Ik heb geen saldo meer…’ ‘Ah nee ik heb zin in patat, is ook sneller!’ Dit is bij vele van ons het dilemma van de dinsdag, wat gaan we eten? Vele huizen in Groningen kunnen er over meepraten; dinsdagavond, huisavond. De heersende ‘huizen cultuur’ gaat echt nergens zo op als in Groningen. Laat het heerlijke avondje maar beginnen!

Dinsdagmiddag, de Vismarkt is volgebouwd met heerlijke verse lekkernijen en van een afstand hoor je de marktkoopmannen roepen om indruk te maken op de rondslenterende studenten. Net voor vijven wordt het hoogtepunt bereikt, alles gaat voor een prikkie weg en daar kun je niet omheen! Bij elkaar horende groepjes zijn hardop aan het brainstormen over de maal van vanavond. Pasta pesto of toch maar een oud Hollandse stamppot?

Eenmaal thuis aangekomen kan de huisavond beginnen. Eerst gaat de borrel op tafel, de Stormhoek wijn kan worden opgetrokken en de zeezout boter wordt gretig op de voorgesneden stokbroden gesmeerd. Iedereen ploft neer op de bank en het bespreken van het weekend gaat van start. Huisavond wordt vaak in de huiskamer gehouden, in de Groningse studentenmond ook wel de gk (gemeenschappelijke kamer) genoemd. De basis ingrediënten waaruit zo’n gk is opgebouwd zijn meestal een aantal lekker zittende banken, de nodige posters, een bierkoelkast en niet geheel onbelangrijk, de kijkbuis. Het is de centrale plek waar huisgenoten meeten, een biertje drinken, film kijken of elkaar uitdagen voor een spannend potje op de Wii. In huizen zonder gk wordt huisavond vaak gewoon lekker bij elkaar op de kamer gehouden, of natuurlijk in de keuken.

Huisavond is bij uitstek de gelegenheid om even lekker wat extra tijd voor je huisgenoten uit te trekken, het zijn tenslotte de mensen waar je elke dag mee te maken hebt! Ook wordt er meestal net wat meer aandacht aan het eten besteed dan de rest van de week. Veel huizen hebben dan ook een huisrekening waar elke maand wat geld op gestort wordt, zodat ook aan het eind van de maand, als de studiefinanciering er al redelijk doorheen is gejaagd, nog een prima maaltje op tafel komt te staan. Van deze huisrekening kunnen bijvoorbeeld ook gezamenlijke dingen gekocht worden als afwasmiddel, wc papier of een stofzuiger. Ook maken veel huizen gebruik van de site wiebetaaltwat, waar automatisch wordt uitgerekend wie wat heeft voorgeschoten.

Als iedereen uitgegeten is, is er nog genoeg te doen! Cafeetjes als Soestdijk, de Chaplins of de Pintelier zitten op dinsdag vol met huizen die nog even gaan genieten van een Duveltje of een ander heerlijk speciaal biertje. Een keer wat actievers? Er is niks leukers om elkaar uit te dagen tijdens een potje poolen in een van de vele poolcafés of je met je huis in te schrijven voor de maandelijkse bingo. Het is net waar je zin in hebt, doe alsof je thuis bent!

Ook als het tijd is voor serieuze zaken en iedereen met de neus in de boeken moet, is het vaak erg stimulerend om na het eten met z’n allen weer terug de UB in te duiken. Zo is het ineens veel minder zwaar om nog de hele avond door te studeren.

Buiten huisavond is er nog veel meer. Zo organiseren veel huizen kerstdiners, blind date diners of lekker een weekendje weg naar bijvoorbeeld Schier. Buiten alle leuke activiteiten zijn je huisgenoten natuurlijk de mensen waar je je helemaal thuis bij wilt voelen. Gelukkig is 70% van de Groningse studenten uitwonend, dus er zal altijd wel een passend stekkie te vinden zijn. Ook hospiteeravonden worden aan de lopende band gehouden en die heerlijke ongedwongen huizensfeer die Groningen rijk is, zal nooit verdwijnen…! 

Door Annet van Belkom