Op die fiets

gepubliceerd : 21 oktober 2012

Deel deze pagina

Op die fiets

Freddie Mercury van Queen bezong in het nummer “Bicycle Race” zijn liefde voor fietsen. Eigenlijk zou je met dit nummer op je mp3-speler eens door de Groninger binnenstad moeten lopen. Het -I want to ride my bicycle- van Mercury gaat namelijk zeker op voor de Groninger student. Want al is Groningen een compacte stad, een fiets maakt elke afstand nog net iets draaglijker. Maar, op een of andere manier slaagt geen enkele student erin om echt voor langere tijd een fiets in bezit te houden. Het gevolg is dat Groningen volstaat met fietsen. Kapotte fietsen, werkende fietsen die door hun eigenaar uit het oog verloren zijn, nieuwe fietsen, oude fietsen, felgekleurde fietsen en fietsen die bruin zijn van de roest. En dat is nog niet alles, want op de bodem van de grachten ligt nog een onbekend aantal rijwielen. GroningenLife! heeft besloten jou te helpen. In dit artikel geven we een aantal tips over hoe jij de eigenaar wordt van een fiets en, dat is misschien nog wel het belangrijkst, hoe je eigenaar blijft van die fiets!


Wanneer je in Groningen komt wonen, neem je natuurlijk je eigen fiets mee. Dit stalen ros heb je al je hele middelbare schoolcarrière en lijkt zo betrouwbaar als het maar kan. Net als in elke grote stad, is in Groningen het gevaar op fietsendiefstal iets groter. Koop dus meteen een goed kettingslot, want je hebt waarschijnlijk geen fietsenschuurtje om je fiets veilig weg te zetten. De nadruk ligt op een goed kettingslot. Veel studenten kopen hun sloten lekker goedkoop bij de So-Low (budgetwinkel in Groningen), maar het blijkt dat daklozen deze beveiliging met een muntje kunnen saboteren. Het is beste is dus gewoon om een iets duurder slot te kopen bij de fietsenwinkel. Dan weet je tenminste zeker dat hij ook echt werkt.

Daarnaast kan je fiets natuurlijk ook kapot gaan, met name wanneer je in een iets te enthousiaste bui van de stoep af ramt, 's nachts ergens tegen aanrijdt of je vriend weer eens een keer achterop moet omdat hij zelf geen fiets heeft. Zorg in ieder geval dat je leert hoe je een band moet plakken en dat je de benodigdheden daarvoor in huis hebt. Dit bespaart je toch ongeveer een tientje per lekke band. Als je fiets dan echt naar de fietsenmaker moet, zorg dan dat je een goedkope uitkiest. Er zijn namelijk genoeg fietsenmakers die het wat minder goed voor hebben met de portemonnee van een student.

Als je fiets dan toch weg of kapot is zul je ook weer aan een nieuwe moeten komen. Het makkelijkst lijkt om 's nachts voor een tientje een fiets te kopen van een zwerver. Als je betrapt wordt staat daar echter een fikse boete van 250 euro op en krijg je een strafblad, waardoor je nooit meer een verklaring van goed gedrag zult kunnen aanvragen. Een goedkoop en legaal alternatief is de openbare verkoop van de Milieudienst. Deze vindt twee keer per maand plaats onder de Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat 16a. Je moet er hier wel vroeg bij zijn om een mooie fiets te kunnen bemachtigen, om 8 uur 's ochtends staat er vaak al een rij!


Als je dan weer een fiets hebt, wees er dan zuinig op!


Door: Tomas Riemens