Op naar Frankrijk! Of wordt het Kameroen?

gepubliceerd : 08 augustus 2011

Deel deze pagina

Op naar Frankrijk! Of wordt het Kameroen?

De tickets op tafel, de koffers gepakt, de taxi staat klaar in de straat. Jij staat al buiten en roept: “Kom schiet op, straks zijn we net iets te laat, iets te laat.”

Begin juli, de tentamens zijn achter de rug, de laatste biertjes in de Groningse kroegen zijn gedronken en de cavia is met zijn kooitje bij een huisgenootje geparkeerd: het is tijd voor vakantie! Net zoals Ralf Poelman, die in Groningen nog steeds erg populair is met zijn hit over de stad, pakken duizenden studenten ieder jaar hun koffer om er op uit te trekken!

Wanneer de zomer aanbreekt waaien Groningse studenten uit over de hele wereld om te werken, stage te lopen, te studeren of natuurlijk lekker vakantie te vieren. Zo zoeken sommigen het avontuur op en gebruiken de twee vrije maanden om te backpacken in Azië, Australië of Amerika. Ook wanneer je alleen op reis gaat is dit een erg leuke optie, want als backpacker maak je in een mum van tijd veel nieuwe vrienden!

Ben je bang dat je budget voor zo’n toffe reis niet helemaal toereikend is, dan kan je er ook voor kiezen om te werken tijdens je vakantie. Natuurlijk zal je het meeste geld overhouden wanneer je een vakantiebaantje in de buurt van je ouders woonplaats regelt. En tsja, wanneer je gewoon aan kan schuiven voor het eten, je bed opgemaakt wordt en je vuile was weer lekker fris ruikt komt bij veel studenten dat all inclusive-vakantiegevoel snel aanwaaien! Wanneer je het graag wat spannender ziet kan je natuurlijk ook voor een baantje aan Spaanse Costa’s als barman of propper gaan. En voor studenten die graag het nuttige met het aangename verenigen zijn de geheel georganiseerde jeugdvakanties een schot in de roos. Eh, geintje zeker? Nee, als reisleiding natuurlijk! Zo kan je na een training mee als reisleider bij Vinea en ga je bijvoorbeeld bergen beklimmen in de Pyreneeën, zeilen in Friesland of duiken in Spanje!

Een typisch Groningse studentenvakantie is een vakantie met je jaarclub. Wanneer je lid wordt bij een studentenvereniging zal je samen met een groep meiden of jongens uit je eigen jaar een jaarclub vormen, waar je de rest van je studententijd veel lol mee beleeft. Een vakantie samen kan dan natuurlijk niet ontbreken! Zo gaat Maaike (23), studente psychologie, al een paar jaar iedere zomer met haar jaarclub op vakantie. ‘Het is altijd een enorm gezellige boel om met tien meiden samen op vakantie te gaan. Afgelopen jaar hebben we gekampeerd in Frankrijk, waar we onze buren versteld hebben doen laten staan door onze tent in een recordtempo op te zetten haha!’ Vaak gaan jaarclubs wanneer ze vijf jaar samen zijn op lustrumreis, dat vaak gezien wordt als een mooie afsluiting van de studententijd. Clubs sparen hier vaak al jaren voor: de bestemming is dan ook vaak exotisch!

Ook festivals doen het goed bij studenten. In Nederland heb je enorme keus uit grote en kleinere festivals in de zomermaanden, zoals Lowlands, Voltt en natuurlijk ons eigen Groningse Technootjesfestival dat 13 augustus plaats zal vinden! Wanneer je naar een buitenlands festival gaat kan je er meteen een leuke trip aan vast plakken. Zo wordt het grootste festival van Europa, Sziget in Boedapest, al jaren overspoeld met Groningse studenten!

Ralf Poelman stond al klaar met zijn koffers, maar bedacht zich toen dat hij eigenlijk het liefste in zijn stad Groningen is.

Want als ik weg ben dan mis ik de straten, vanaf de Toren tot aan Westerhaven.Ik mis de grachten, de mensen, stadjers, studenten, het allermooiste accent! Geen Frankrijk, laat staan Kameroen. Doe mij maar het gras,het gras van het Noorderplantsoen!

Tsja, die Ralf, die heeft eigenlijk nog gelijk ook...

 


De jaarclub van Maaike op vakantie
 
Door: Alieke Jansen