Op zoek naar goud goed!

gepubliceerd : 31 oktober 2013

Deel deze pagina

Het is en blijft een hot item onder studenten: geld. Wel of niet bijlenen, wel of geen bijbaantje en hoe zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen. Het zijn de gebruikelijke financiële strubbelingen van een student. Bij aankomst in Groningen word je meteen geconfronteerd met allerlei kosten, waaronder het inrichten van je kamer. Naast de spullen die je vanuit het ouderlijk huis meeneemt, zullen er ongetwijfeld nog wat aankopen gedaan moeten worden – en wat is er nou mooier dan je eigen spulletjes verzamelen?!

De kringloopwinkel biedt dan uitkomst. Maak je geen zorgen, de taboe rond de kringloopwinkel is allang verbroken. Het is geen schande om als student gespot te worden bij de Mamamini, een grote kringloopketen in Groningen. Sterker nog, het is zelfs een prestatie om die heerlijke hoekbank voor maar vier tientjes te hebben gescoord! De kringloopwinkel is een prima alternatief voor een gammele inrichting van de Ikea.

Waar moet je zijn?
Groningen puilt uit van kringloopwinkels en het zal daarom vast niet lukken om ze allemaal te noemen – een kleine gids is echter wel handig. De bekendste kringloopwinkels in Groningen vallen onder de naam Mamamini. Mamamini is een keten van vier kringloopwinkels, die op de kaart te zien zijn (zie afbeelding). Naast de Mamamini heeft Kringloop Goud Goed een vestiging in de Oosterparkwijk en in Corpus den Hoorn, terwijl de Koningskroon in Lewenborg is gevestigd. Niet allemaal even centraal dus, maar meestal zijn de winkels goed te bereiken met de auto. En mocht je niet over een auto beschikken dan kun je meestal een bakfiets huren om je aanwinsten naar je kamer te verhuizen.

Voor het goede doel
Veel kringloopwinkels hebben geen winstoogmerk en brengen de winst naar een goed doel. De medewerkers in de winkels zijn dan ook vaak vrijwilligers. Naast een goedkoop bankje voor jezelf steun je dus ook nog indirect een goed doel. En natuurlijk is het ook mogelijk om je oude spullen naar de kringloop te brengen. Je krijgt er dan geen geld voor, maar ook daarmee steun je een goed doel!
Uiteindelijk blijft het doel van het rondneuzen in een kringloopwinkel natuurlijk om zo goedkoop mogelijk aan zo goed mogelijke spullen te komen. En tussen al die prullaria is af en toe nog een verborgen schat te vinden ook! Twee jaar geleden vond een man verschillende houtsnedes van de beroemde Nederlandse kunstenaar Escher die meer dan 2500 euro waard bleken te zijn. Kortom: de kringloop is de ideale interieurversterker voor ieder studentenkamertje!

Door Benjamin de Bruijn