Preview: Noorderzon Festival

gepubliceerd : 21 augustus 2014

Deel deze pagina

Geluiden van hamers, boren en ander bouwmaterieel overstemmen de normaal zo serene rust in het Noorderplantsoen. Hekken worden neergezet, tenten worden opgebouwd en kraanwagens rijden met hun brede wielen over het gras waar in de zomermaanden heel studerend Groningen vertoeft. Al deze poespas kan twee dingen betekenen: óf de koning komt langs, óf het vetste festival dat Groningen kent staat voor de deur. En laat dat laatste nu net het geval zijn!

Waar Amsterdam de Parade heeft, een reizend theaterfestival met diverse tenten, dansers, muzikanten en acteurs, heeft Groningen iets vergelijkbaars en misschien nog wel veel vetters: het Performing Arts Festival Noorderzon. Een festival dat naar eigen zeggen een ietwat curieuze combinatie is van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen.

Tijdens dit elfdaagse festival waar jaarlijks zo’n 135.00 bezoekers op afkomen, is het Noorderplantsoen een soort sprookjesparadijs dat verlicht wordt door prachtig gekleurde lampjes maar in figuurlijke zin ook zeker door de bijzondere acts die je kan checken op dit festival. Het hart van het festival is het Noorderplantsoen, maar er zijn ook andere locaties waar je van alles kan meemaken, zoals de Suikerfabriek, het Prinsentheater en de Duitse Ambassade. Het aanbod aan mooie en bijzondere acts is groot, dus de vraag die al snel rijst is: waar moet je zijn?

Op de grote podia (het Dok & Podium Zuid) zijn dit jaar weer grote namen te verwachten. De act die meteen in het oog springt is de uit Amerika afkomstige band Lucius, die op 27 augustus haar opwachting zal maken. Kleurrijke indiepop met een rauw randje, die onder andere eerder dit jaar te zien waren op Pukkelpop en in DWDD. Voor de techno-fans onder ons speelt op 23 augustus de Belgische band Oscar & The Wolf die zijn voorliefde voor elektronische structuren laat doorklinken in nummers die getypeerd kunnen worden als minimal techno en elektro-r&b. Verder is er gedurende elf dagen ’s avonds op beide podia een melting pot aan verschillende muziekstijlen te zien en horen, van heerlijke Caribische sounds tot heuse brassbands. 

Naast de grote podia is er in de wat kleinere tentjes in het plantsoen en op een aantal toffe locaties in de stad ook van alles te bewonderen. Het woord bewonderen is hier op z’n plek omdat veel acts niet mainstream zijn, maar bijzonder en artistiek van aard. Zo is in de Stadsschouwburg 600 HIGHWAYMAN te zien van de groep ‘The Record’, een bijzonder theater-dans en hallucinatiestuk, waar 45 vreemden elkaar voor het eerst op het podium ontmoeten. Houd je meer van komedie? Dan is Steve Rawlings, die onder andere heeft opgetreden voor president Obama en in meer dan honderd televisieprogramma’s, met zijn show ‘best wishes’ misschien wat voor jou. Hij speelt in de Spiegeltent met vuur, jongleert met tafels, stoelen en pingpongballen, balanceert van alles en nog wat op zijn kin en lanceert ondertussen de ene grap na de andere het publiek in.

Dit alles is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg, er valt heel veel meer te bekijken. Check hier het programma voor de voorstellingen. Noorderzon vindt plaats van donderdag 21 tot en met zondag 31 augustus 2014 in het Noorderplantsoen en op vele locaties DownTown Groningen. Komt dat zien!

Door Beppie van der Sluis