Rijksuniversiteit Groningen eert Epke Zonderland

gepubliceerd : 25 november 2012

Deel deze pagina

Rijksuniversiteit Groningen eert Epke Zonderland

‘’Hij staat! En iedereen! En ik sta ook!’’ Zo begeleidde Hans van Zetten namens de NOS één van de vele kippenvelmomenten tijdens de waanzinnige oefening van Epke Zonderland tijdens de Olympische Spelen van 2012. Omdat de Flying Dutchman met de 'Cassina-Kovacs-Kolman', zijn drie achtereenvolgende vluchtelementen, Olympisch goud won is hij op maandag 29 oktober door de Rijksuniversiteit Groningen op gepaste wijze geëerd.

In de rijk versierde aula van het Academiegebouw werden naast geneeskundestudent Epke Zonderland ook vier andere topsporters geëerd: Philipine van Aanholt (zeilen), Marit Dopheide (atletiek sprint), Rogier Blink (roeien) en Nanne Sluis (roeien). Al deze uitblinkers deden mee aan de Olympische Spelen in Londen, maar omdat ze naast hun sportprestaties ook hun best doen in de collegebanken zet de RUG ze in het zonnetje. Toch was er voor Olympisch kampioen aan de rekstok, Epke Zonderland extra aandacht - niet elke universiteit huisvest een Olympisch kampioen!

Na een korte inleiding, waarin het grote belang van sport voor de RUG werd benadrukt, is elke topsporter individueel naar voren geroepen om een plaquette met inscriptie te mogen ontvangen. Die trouwens alleen mag worden behouden als er wordt afgestudeerd. Dus fanatiek roeier Blink is nog even subtiel aangespoord om zich óók fanatiek in te zetten voor zijn studie economie... Vanuit wetenschappelijk perspectief is vervolgens door hoogleraar Bert van Otten een scherpe, vermakelijke analyse gedaan van Zonderlands krankzinnige oefening. Van Otten vergeleek onder andere zeer komisch een aantal modellen met verscheidene verse groenten en hij gaf uitleg over een deel van de hersenen dat kenners ook wel het ‘oh-shit-centrum’ noemen. Waarom? Omdat Zonderlands oefening op een haar na de afsprong niet had gehaald! Zonderland kwam bij het laatste vluchtelement van de Cassina-Kovacs-Kolman maar net goed uit, en dankzij de onbewuste, automatische correctie van zijn zeer getrainde ‘oh-shit-centrum’ wist hij zijn oefening met waanzinnig succes af te ronden.

De Olympisch kampioen stond uiteindelijk nóg een aangename verrassing te wachten, want hij werd niet alleen geëerd met een plaquette, maar ook met de door rector magnificus Elmer Sterken aangeboden Nicolaes Mulerius Penning. En wat is er nou passender dan een geneeskundestudent een penning aan te bieden die vernoemd is naar een voormalig hoogleraar, jawel, geneeskunde. Benieuwd? Check hier het filmpje! 

Door: Rients Verschoor