Rijksuniversiteit Groningen, for infinity!

gepubliceerd : 20 februari 2014

Deel deze pagina

Wie jarig is trakteert en geeft in het gunstigste geval een feestje. Maar wat doe je als je 400 jaar bent geworden? Juist, een feestmaand organiseren. 

De Rijksuniversiteit Groningen mag dit jaar maar liefst 400 kaarsjes op de taart uitblazen en dat gaat groots gevierd worden. Vanaf 15 mei tot en met 15 juni organiseert een speciaal samengesteld comité een fantastische maand vol met activiteiten voor studenten, alumni (inmiddels afgestudeerden), medewerkers en gewoon voor alle mensen uit stad en ommeland. Het overkoepelende thema van deze festiviteiten is ‘for infinity’. Wat overigens geen aanmoediging is om voor eeuwig student te blijven. Het thema is gebaseerd op de wetenschap die altijd door zal gaan, op oneindige kennis en deze te blijven vergroten.

Het startschot van de lustrummaand wordt gegeven op 15 mei. Met een gala in Martiniplaza voor RUG studenten en medewerkers wordt de lustrummaand stijlvol geopend. De avond zal ook een spannend tintje hebben – het thema is namelijk ‘mysteria’. Je vriendjes en vriendinnetjes hoef je niet thuis te laten, want iedere student of medewerker mag drie introducés meenemen. 

Op 30 mei kan je je overtollige kilo’s die je tijdens je studententijd verzameld hebt, kwijt tijdens de ‘Lauwersloop’. Een estafette hardloopwedstrijd van Leeuwarden naar Groningen. Deze route is natuurlijk niet zomaar uit de hoge hoed getoverd. De eerste rector magnificus van de RUG, de directeur onder de hoogleraren, Ubbo Emmius, woonde destijds in de buurt van de route. Zo’n 400 jaar geleden dus.  

Naast sport is ook wetenschap zoals gezegd een belangrijke pijler van deze maand. De Nacht van Kunst en Wetenschap wordt dit jaar georganiseerd door het feestcomité van de RUG. Deze vindt plaats op 24 mei. Voor de kunstliefhebber is er een muziek en theaterstuk in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel. In een openluchttheater wordt deze voorstelling van 15 mei tot en met 22 mei opgevoerd.

Om het af te leren staat er natuurlijk een spetterend eindfeest op de agenda. De Grote Markt, de Vismarkt en het Waagplein zullen op 15 juni vol staan met podia met gave muziek. Het is nog niet bekend welke artiesten hier zullen optreden, maar dat het een feestelijk gebeuren gaat worden is vrijwel zeker.

Dit is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg. Wil je meer informatie? Ga dan snel naar de speciale site van de RUG!

Door Beppie van der Sluis