De Santa Run Groningen

gepubliceerd : 11 december 2014

Deel deze pagina

‘Op uw plaatsen…. Klaar….’. Op 19 December 2014 zullen ze daar staan op de Grote Markt: 1000 Kerstmannen en -vrouwen in de starthouding. Ze staan op het punt om de Santa Run te starten, een hardloopevenement van 2,6 km of 5,2 km. Een meisje doet nog even haar baard goed – jeukt nu al – en een jongen hijst nog even z’n rode broek op. ‘AF!’

De organisatoren van de Santa Run zijn geïnspireerd door de Antwerpse variant. De Santa Run Groningen zal plaatsvinden op 19 december. Het gaat hier niet om de snelle tijden, maar gewoon om de fun. Je hoeft dus absoluut geen marathonloper te zijn om mee te kunnen doen! De avond zal beginnen met een gezamenlijke warming-up voor het stadhuis, gevolgd door het startschot om 19.30 uur. De organisatoren hebben een prachtige route door de stad uitgekozen, langs onder andere het Academiegebouw, het Hoge der A (waar op dat moment de Winterwelvaart nog bezig is!), de Folkingestraat en de grootste winkelstraat van Groningen, de Herestraat. Mocht je nog energie hebben, dan mag je nog een rondje lopen. En oh ja, er rijdt ook een Kerstman rond in een koets. Na de finish kun je gratis je cooling-down op de schaatsbaan doen of lekker losgaan bij een DJ op de Grote Markt, samen met nog 999 andere Kerstmannen.

Het evenement wordt georganiseerd door Golazo Noord Nederland, voorheen Topsport Noord Nederland. Door het jaar heen organiseren zij vele hardloopevenementen in Groningen, zoals de 4 Mijl, de Ladies Run en de Plantsoenloop. Elk evenement is verbonden aan een goed doel. Voor de Santa Run is dat de Voedselbank Groningen geworden. Elske Dijkstra, projectleider van de Santa Run, vertelt: ‘Elk jaar na de 4 Mijl brachten we de overgebleven lunchpakketjes bij de Voedselbank Groningen. Op die manier is het contact ontstaan. Wij wilden graag nog meer doen voor de Voedselbank. Zeker in december kunnen hun cliënten wel wat extra’s gebruiken.’

Bij de start is er de mogelijkheid om geld te doneren en het is de bedoeling dat iedereen een product meeneemt voor de Voedselbank. Kijk hier voor de verlanglijst. Ze staan vooral te springen om kindertandpasta en luiers. ‘Een op de vijf kinderen in Groningen groeit op onder de armoedegrens’, zegt Ulfert Molenhuis, voorzitter van de Voedselbank Groningen. ‘Zij zijn kansarm, zonder dat ze daar iets aan kunnen doen. Elke dag halen wij twee vrachtwagens vol voedsel op van de supermarkten om de verspilling van voedsel tegen te gaan en 600 arme gezinnen in Groningen wekelijks een voedselpakket te kunnen geven.’ Deelnemen aan de Santa Run is dus een mooie en vooral erg leuke manier om iets terug te kunnen doen.

Euforisch komen de 1000 Kerstmannen op 19 december over de finish. De muziek gaat aan, de schaatsbaan gaat open en iedereen krijgt een (prachtige) medaille. De laatste tandenborstels en pakken muesli worden ingeleverd en dan gaan alle 1000 Kerstmannen helemaal los op de Grote Markt. Wil je alvast op een hilarische manier van Groningen proeven? Schrijf je dan nu in voor slechts 15 euro.

Door Lucia Grijpink
Foto via Rotary Santa Run