Sfeerverhogend: huisavonden

gepubliceerd : 30 september 2012

Deel deze pagina

Sfeerverhogend: huisavonden

Een drankje, een spelletje, een etentje. Je kunt van alles bedenken om je huisgenoten beter te leren kennen. Om de sfeer goed te houden organiseren veel studentenhuizen huisavonden. Hier lees je hoe je een goede binnenkomer kunt maken op je eerste huisavond(en)!

Omdat in Groningen elke avond wel iets leuks te doen is, is het soms lastig om al je huisgenoten bij elkaar te krijgen. Daarom organiseren de meeste studentenhuizen een vaste huisavond. Of je nou iedere week een verplichte huisavond hebt, of eens in het half jaar bij elkaar komt om de mores van het huis te bespreken, dat ligt helemaal aan het soort huis waarin je woont. Het is daarom belangrijk om van tevoren te weten wat je huisgenoten verwachten. Dat kan je vragen op een hospiteeravond. Een hecht huis houdt iedere week huisavonden, meestal op dinsdag. Huizen met minder behoefte aan sociaal contact houden maandelijks, of te pas en te onpas een huisavond.

Net als in je ouderlijk huis, leef je samen met mensen die je niet (allemaal) zelf hebt uitgekozen. In een studentenhuis is dat net zo. Soms heb je elkaars hulp nodig, dus je moet altijd bij elkaar kunnen aankloppen. Maar irritaties kunnen ook ontstaan, over bijvoorbeeld die afwas die twee weken lang op het aanrecht staat, of die huisgenoot die om zes uur ’s nachts dronken en schreeuwend het huis binnenstrompelt. Daarom is het goed om elkaar op een informele manier te leren kennen, zodat je samen door één deur kunt. Tegen vrienden ben je immers veel aardiger dan tegen vreemden.

Gelukkig is een huisavond niet alleen om vervelende situaties te voorkomen. Op zulke avonden kun je ook zomaar ineens je beste vriend(in) voor het leven leren kennen! Er zijn genoeg voorbeelden van huisgenoten die elkaar nooit meer uit het oog zijn verloren. Samen wonen en studeren zorgt voor een band, die door gezellige huisavonden alleen maar wordt versterkt.

Heb je geen idee wat je kunt doen, behalve bij elkaar zitten? Lees hier dan wat tips!

Eten
Een leuke en gangbare manier om elkaar beter te leren kennen is door samen te koken en te eten. Je kunt afspreken dat iedereen een keer kookt, dat je met z’n allen kookt, of dat je allemaal een gang bereidt. Dan kan je elkaars kookkunsten testen en natuurlijk lekker lang tafelen! Kijk voor recepten eens op ah.nl, daar kun je recepten zoeken per gang.

Thuis-party
Ken je de tupperware party’s nog van vroeger? Dan komt er iemand bij je thuis met tupperware (die bakjes waar je je kliekjes in kunt doen) die je kunt bekijken en kopen. Gelukkig zijn de party’s tegenwoordig niet meer met de plastic bakjes, maar kan je ook een schoenen party of make-up party houden. Supergezellig en het zijn ook nog eens leuke spullen om in huis te halen!

Spelletjes
Afhankelijk van de grootte van je huis kan je een vet spel in huis halen. Met acht of minder kan je prima een bordspel spelen. Spellen zoals Kolonisten van Catan en Risk zijn heel geschikt om elkaar eens van een andere kant te zien. De fanatiekelingen springen er meteen uit, en je kan elkaar lekker pesten. Heel goed als je eens van die frustratie af moet over de afwas die er al drie dagen staat. En als je denkt dat Stef Stuntpiloot een kinderspel is, dan heb je het mooi mis. Onder studenten wordt dit spel vaak gespeeld. En stel eens voor om het namenspel te spelen, ook een bekende onder studenten. Met dit spel wordt de sfeer een stuk losser. Lees onderaan dit artikel de spelregels. 

Stappen
Klinkt dit toch allemaal iets te tuttig voor jou, dan kan je natuurlijk ook gewoon een biertje drinken. Dat kan thuis, of in de kleinere borrelkroegen, zoals de Pintelier of de Time Out. Met als toetje een avondje stappen. Vooral leuk als je de volgende ochtend samen uit kan brakken. Zorg wel voor genoeg eieren, voor dat lekkere brakke ontbijtje ‘s ochtends!

 • Het namenspel: De spelregels

  Met dit spel raad je namen die je medespelers hebben opgeschreven. Er zijn drie rondes, waarbij op verschillende manieren hints gegeven moeten worden om welke persoon het gaat.

  Aantal spelers: Ongelimiteerd, zolang er maar een even aantal is

  Benodigdheden: Papier, veel pennen, een schaar, iets om de tijd mee bij te houden en een bak (dat mag ook een hoed zijn, een pan, een koffiepot…)

  Zo begin je:

  Maak teams van twee. Elke speler krijgt drie lege briefjes en schrijft daarop een naam. Dat moet iemand zijn die de hele groep kent. Dus een beroemdheid, of de buurman, of een tekenfilmfiguur. Alles mag! Vouw het briefje twee keer.

  Eerste ronde
  Alle briefjes gaan in de bak. Ieder team trekt steeds een briefje uit de bak. In de eerste ronde mag je omschrijven welke naam er op het briefje staat, zodat je teamgenoot de naam kan raden. Elk team heeft één
  minuut om zoveel mogelijk namen te raden. Maar let op! Bij de omschrijving mag je geen woorden met een hoofdletter gebruiken, en ‘eh’ is verboden. Doe je dit wel, dan gaat de beurt naar het volgende team. Heb je de naam geraden, dan mag je team het briefje houden en mag je nog een briefje pakken. De ronde is afgelopen als alle briefjes op zijn. Ieder team telt zijn gewonnen briefjes.

  Tweede ronde
  Alle briefjes gaan weer in de bak. Het idee is hetzelfde, alleen mag je nu geen geluid maken om de persoon te omschrijven. Je moet de persoon uitbeelden. Dit kan op allerlei manieren, zolang je teamgenoot maar weet over wie jij het hebt. Weer heb je één minuut en ook hier is de ronde afgelopen als alle briefjes op zijn. Ieder team telt zijn gewonnen briefjes.

  Derde ronde
  Alle briefjes gaan weer in de bak. Dit is de moeilijkste ronde. Nu mag je de namen omschrijven met slechts één enkel woord. Noem je meer woorden, dan is je team af. En ook hier geldt weer: geen woorden met hoofdletter en geen ‘eh’. En ook hier weer één minuut per team. De ronde is afgelopen als alle briefjes op zijn. Ieder team telt zijn gewonnen briefjes.

  De winnaars
  Het team met de meeste briefjes, geteld over alle rondes, is het winnende team!

Door: Yoni Pasman