Share your talent, Move the world. For Infinity

gepubliceerd : 28 mei 2013

Deel deze pagina

 

In 1814 werd er voor de eerste keer een lustrum van de Rijksuniversiteit Groningen gevierd. Om het 200-jarig bestaan van hun universiteit te eren trokken de studenten in een maskerade (gemaskerde optocht) door de stad. Zo'n optocht werd in de jaren daarna een traditie, bij elke lustrumviering die zou volgen liepen de Groninger studenten in een feestelijke stoet door de stad. Eind 19e eeuw raakte de traditie even in vergetelheid, maar in 2014 mogen de maskers weer uit de kast gehaald worden. Volgend jaar is de RUG namelijk maar liefst 400 jaar oud. Tijd voor een speciale lustrumviering mét een maskerade.

Volgend jaar tussen 15 mei en 15 juni zal de hele stad Groningen een maand lang in het teken staan van het lustrum van de universiteit. Het thema “For Infinity” zal overal te zien zijn en er staat een groot aantal evenementen gepland. De jubileumfestiviteiten werden een aantal dagen geleden afgetrapt met de actie “400 dagen voor 400 vragen”. De RUG nodigt hierbij iedereen uit, student of niet, om een vraag in te sturen. Deze vraag mag echt over van alles gaan, het winnende vraagstuk zal als basis dienen voor een wetenschappelijk onderzoek uit naam van de universiteit. Een kleine vraag kan dus een belangrijke wetenschappelijke bijdrage gaan leveren.

Deze actie is natuurlijk slechts een aanloop naar het echte feest. Dan kunnen studenten hun energie kwijt op een gala, een roeiwedstrijd tussen Groningen en Munster, hardloopwedstrijden, een theaterstuk, een musical en exposities. Al deze activiteiten staan nu al de planning, maar daar zal het komende jaar alleen maar meer bij komen. Want zoals we van de RUG gewend zijn, vieren ze hun feestjes goed!

Studenten van de Hanzehogeschool hoeven niet tot volgend jaar te wachten, bij hen zijn de lustrumfeesten in januari al losgebarsten. De hogeschool bestaat dit jaar namelijk 215 jaar en ook dat betekent groot feest. Door keihard te partyen in de Subsonic, Vera, Huize Maas en Simplon worden studenten in Kenia geholpen bij hun studie. Op donderdag 16 mei heeft in deze tenten namelijk het Hanze Virtueval plaatsgevonden en de opbrengsten van dit feest gingen naar “Care4Kenya” dat een instituut voor gezondheidsstudies op wil zetten in Kenia. HBO'ers konden op donderdag 16 mei voor slechts €2,- losgaan op beats van grote namen als Baskerville en dj's uit de Groningse scene. Onder het motto “Share your talent, move the world” helpen studenten dus hun Keniaanse leeftijdsgenoten, gewoon door lekker los te gaan.

Zowel dit jaar als volgend jaar zal de stad dus in het teken staan van feest, feest en nog een feest. Tradities worden geëerd, nieuwe ideeën krijgen vorm en er worden goede doelen gesteund. Dit lustrumjaar laat Groningen weer eens zien dat het een unieke studentenstad is.

Door Tomas Riemens