Sinterklaasje kom maar binnen!

gepubliceerd : 17 december 2013

Deel deze pagina

Van oorsprong is Sint Nicolaas natuurlijk vooral een kindervriend, maar dat betekent niet dat het feest rondom de verjaardag van de goedheiligman niet populair is onder studenten – in tegendeel zelfs! Studentenverenigingen, vriendengroepen en studiegenoten grijpen massaal de gelegenheid aan om eens lekker te gaan wroeten in elkaars leven. GroningenLife! ging op onderzoek uit en bracht een bezoekje aan een voetbalteam van studentenvereniging The Knickerbockers. Een avond die ons Sinterklaas in heel ander daglicht heeft gezet.

Eén voor één  druppelen de teamleden binnen en met ferme high-five’s wordt het begroetingsritueel volbracht. Dan komt Sinterklaas onder luid gejoel met zijn knecht de kamer ingelopen – het feest kan beginnen. De mannen hebben lootjes getrokken en gedichten voor elkaar geschreven. Tot nu toe lijkt het, buiten het taalgebruik en de hoeveelheid drank, nog sterk op een traditionele viering van het feest.

Dat verandert wanneer het eerste gedicht wordt voorgedragen. Volgens het rijmpje is de slechtste voetballer aller tijden zojuist aan het woord gekomen. Bovendien kan hij niet heel trots zijn op zijn moeder en heeft de beste jongen ook niet heel veel succes bij de meisjes. Pieterbaas kan er smakelijk om lachen en steekt tevreden zijn peukje op.

De scherpe toon van de gedichten lijkt niet geheel serieus genomen te worden. De teamleden lachen elkaar toe en slaan elkaar op de schouders van geluk. Na het voordragen van de gedichten en het uitpakken van de cadeaus wordt er langdurig nagepraat over alle vunzigheden die even daarvoor door de kamer vlogen. Sinterklaas staat op en stelt voor om het feest in de stad voort te gaan zetten. “Sinterklaas is namelijk nogal dorstig geworden van al dat lachen”, aldus de goedheiligman zelf.

Natuurlijk kan deze viering niet gezien worden als standaard voor studenten. Bij elke vereniging, in elk huis en bij elke vriendengroep wordt het weer anders gevierd. Het persoonlijke aspect van dichten neemt daarbij vaak een belangrijke rol in. De mannen lopen inmiddels in colonne naar de binnenstad en raken niet uitgepraat over elkaars wonderlijke vindingen. Nog even en dan moet Sinterklaasje weer naar huis.

Door Benjamin de Bruijn