So you wannabe a rockstar?!

gepubliceerd : 03 april 2012

Deel deze pagina

So you wannabe a rockstar?!

Een snoeiharde solo op je gitaar, al headbangend over het podium springen en crowdsurfend over een uitzinnige menigte die jouw liedjes uit het hoofd kent. Iedereen ziet het leven van een rockster wel zitten. Je zult eerst ergens moeten beginnen en dat kan nog wel eens lastig zijn. Want hoe getalenteerd je zelf dan ook mag zijn, je hebt ook andere mensen nodig om een band te kunnen beginnen. Tussen de Groninger studenten loopt in ieder geval erg veel talent rond. In een studentenstad als deze zijn er genoeg manieren om de eerste stappen richting het sterrendom te zetten!

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een instrument te kunnen spelen. Voor de meesten die een band willen beginnen is deze stap misschien allang gezet, maar dat geldt niet voor iedereen. Als dit bij jou niet het geval is, zijn er genoeg studenten die je dit willen leren als je eenmaal studeert. In de gang op het Harmoniecomplex, waar de faculteit Letteren van de RUG huist, hangt bijvoorbeeld een groot bord vol advertenties van studenten, hier hangen ook papiertjes tussen van studenten die andere studenten muziekles willen geven. Dit kan dan vaak ook nog voor een fijne prijs.

Binnen studenten- en studieverenigingen zijn er genoeg kansen om je talent aan de rest van de wereld te laten zien. Er zijn elk jaar wel audities voor bijvoorbeeld de huis- of lustrumband en daarnaast zijn er genoeg contests en songfestivals waar jij met je band aan mee kunt doen. Op deze manier krijg je een goed podium om je eerste performances neer te zetten en doe je je eerste ervaringen als podiumbeest op!

Verder huist in Groningen ook nog eens één van de negen conservatoria die Nederland rijk is, het Prins Claus Conservatorium is namelijk een onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Dit conservatorium biedt een aantal verschillende richtingen aan. Je kunt er bijvoorbeeld kiezen om klassieke muziek of jazz te gaan studeren, maar dirigent, componist of docent worden behoort ook tot de opties. Sinds enkele jaren is het programma “New York comes to Groningen” onderdeel van de studie jazz. Dit houdt in dat er elke week een topmusicus uit de “Big Apple” hiernaartoe komt aan het conservatorium les te geven.

Vele mogelijkheden dus om wat te doen met jou (beginnend) muzikaal talent! Lekker rocken in Groningen!

Door: Tomas Riemens