Sport: hoe te kiezen?

gepubliceerd : 04 december 2012

Deel deze pagina

Sport: hoe te kiezen?

Eindelijk is het zover. Het collegejaar is geopend: je studietijd is begonnen en je hebt al heel veel keuzes moeten maken. Welke studie, welke stad, bij een studentenvereniging of niet? En om een beetje in vorm te blijven wil je natuurlijk ook sporten (die diepvriespizza’s krijg je er niet zomaar vanaf), maar hoe te kiezen?

Een studentensportvereniging heeft heel veel te bieden. Je leert nieuwe mensen kennen, je speelt uitwedstrijden in plaatsen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord (Uithuizermeeden, Grootegast, Surhuisterveen), en je blijft lekker fit. Het is niet alleen hartstikke leuk, maar ook nog handig. Om goed te kunnen studeren is het belangrijk dat je voldoende beweging krijgt, dat helpt je hersenen om alle informatie te verwerken.

Dus je moet sporten. Misschien heb je al gesport in je oude woonplaats, en wil je verdergaan in Groningen. Voor elke sport is er wel een studentensportvereniging, zelfs voor lacrosse of rugby. Kijk eens op de website van de Aclo of jouw sport erbij zit.

Als je nog helemaal niet weet wat je moet gaan doen, is het goed om te bedenken wat jij verwacht van een sportvereniging. Ben je niet zo sportief, en zoek je meer gezelligheid? Ga dan op een sport met een grote vereniging, zoals hockey of voetbal. Dan is er iedere dag wel iemand in de kantine te vinden, en zijn er meerdere feestjes per jaar.

Ben je meer een solosporter? Atletiek is een sport waarbij je lekker veel kan bewegen. Bovendien heeft Groningen een gezellige studentenatletiekvereniging, genaamd Vitalis. Als je graag wat in je handen hebt, dan is tennis wat voor jou. In Groningen zijn wel drie studententennisverenigingen. De één is de grootste, de ander de hoogstspelende, en de laatste de oudste studententennisvereniging van Nederland. Welke keuze je ook maakt, je zit in ieder geval in de beste regionen van Nederland.

En als je echt nog niet weet wat je wilt, kan je altijd kijken bij de cursussen die de Aclo aanbiedt. Als je wilt kan je elke maand een andere sport gaan doen. Ze hebben supervette sporten, zoals skydiven, kitesurfen, paaldansen, martial arts en onderwaterhockey. Genoeg om uit te kiezen dus!

Misschien weet je allang wat je wilt, omdat je in je oude woonplaats op hoog niveau hebt gesport. Dat hoeft helemaal niet te stoppen als je gaat studeren. Veel studentensportverenigingen doen mee op het allerhoogste niveau. Zo voetballen The Knickerbockers dames in de Eredivisie en de heren in de Eerste Klasse. En ken je Rogier Blink? Hij deed mee aan de Olympische Spelen met roeit bij studentenroeivereniging Gyas! En natuurlijk Epke Zonderland. Hij studeert geneeskunde in Groningen en haalde, zoals we allemaal weten, goud op de rekstok afgelopen zomer in Londen. Je studentenleven hoeft dus geen belemmering te zijn voor je ontwikkeling in de sport.

Gelukkig is er genoeg keuze, en vaak zijn de contributies van studentensporten ook hartstikke laag. Je hebt dus geen excuus meer om op de bank Studio Sport te blijven kijken. Hup, ga sporten!

Door: Yoni Pasman