Stage in het buitenland? Zo geregeld!

gepubliceerd : 10 april 2012

Deel deze pagina

Stage in het buitenland? Zo geregeld!

Groningen is natuurlijk de leukste studentenstad, en een studie aan de RUG of de Hanzehogeschool biedt daarnaast ook nog eens veel mogelijkheden. Zo kan je bij veel studies in het buitenland studeren of stagelopen. Vaak mag je zelf kiezen waar je dat gaat doen. Een semester in het buitenland verbreedt je horizon, leert je met nieuwe culturen omgaan en is natuurlijk ook hartstikke leuk! In buitenlandse studentensteden wordt ook veel georganiseerd voor jou als Nederlandse student. En het is eigenlijk zo geregeld, dus waarom niet?

Alexander Landers (23) studeert International Business and Languages aan de Hanzehogeschool. Bij deze studie kies je twee talen, in zijn geval Duits en Italiaans. Na al een keer in Duitsland stage gelopen te hebben, koos hij ervoor om naar Florence te gaan om zijn Italiaans bij te spijkeren en de cultuur op te snuiven. Wij spreken met hem over zijn ervaringen in Italië.

Hoe kwam je erbij om in Florence stage te gaan lopen?
“Ik studeer International Business and Languages aan de Hanze en bij die studie is het verplicht om een semester naar het buitenland te gaan. Dat vond ik ook zo leuk aan de studie. Ik koos voor Florence omdat ik Italiaans had gestudeerd tijdens mijn eerste jaar. Bij mijn studie kies je talenpakketten, waarbij je kunt kiezen om bijvoorbeeld Duits en Italiaans te gaan doen. Ik vond Italiaans een hele mooie taal, dus die wilde ik per se leren. Bovendien wilde ik heel graag weer terug, omdat ik er een hele leuke vakantie had gehad.”

Hoe regel je zo’n stage dan precies?
“Je moet zelf een stage adres vinden, maar de studie helpt je wel een beetje. Op Blackboard (dat is een site voor studenten waar je allerlei informatie kan vinden over je vakken) staan bijvoorbeeld adressen waar al eerder mensen hebben stage gelopen. Op die manier vond ik een leuk bedrijf in Florence waar ze marktonderzoek doen.”

Hoe zat het dan met een kamer regelen?
“Ik kreeg het advies om bij de universiteit in Florence langs te gaan. Daar hebben ze een muur helemaal volgeplakt met advertenties. Ik ging een paar dagen eerder weg uit Nederland en ging in een hostel zitten. Van daaruit deed ik bezichtigingen. Soms was dat wel lastig, want niet iedereen sprak Engels, en soms ook geen Italiaans. Één van de advertenties was van een Chinese jongen die ook geen Engels of Italiaans kon. Ik belde het nummer en zei in het Italiaans: “Ik, komen, morgen, één uur, bezichtiging.” Dat begreep hij gelukkig wel. Uiteindelijk ben ik daar ook komen wonen.”

Had je kans om leuke dingen te doen?
“Toen ik daar aankwam meldde ik me meteen aan bij de Erasmus vereniging (http://nl.wikipedia.org/wiki/Erasmus_Student_Network). Dat is een vereniging voor internationale studenten. Zij regelen goedkope uitstapjes naar dorpjes in de Toscane, maar ook naar steden zoals Rome en Venetië. Ze organiseren ook veel feestjes! Je leert op die manier veel mensen kennen uit de hele wereld. Als je naar het buitenland gaat raad ik je aan om bij zo’n vereniging te gaan. Dat maakt je reis nog zoveel leuker. Ik heb zelfs een vriendinnetje overgehouden aan mijn stage daar! Iedereen in Nederland dacht dat ik met een Italiaanse terug zou komen, maar het is een Amerikaans meisje geworden.”

Wat miste je het meest?
“Mijn familie en vrienden. En natuurlijk kleine dingen, zoals een frikandel ofzo. Mijn ouders namen toen ze op bezoek kwamen een hele koffer vol met pakken Brinta voor me mee, want dat was daar niet. Ze hadden gelukkig wel aardappelen, dus ik maakte soms mijn Nederlandse prakkie klaar. Dat vonden mijn Chinese huisgenoten wel een beetje raar.”

Hoe kijk je erop terug?
“Heel positief! Het is heel leerzaam, want je wordt ineens zelfstandig. Op kamers in Groningen voel je je al wel zelfstandig, maar in het buitenland word je nog een keer getest. Je leert veel mensen kennen, lekker eten en drinken, je gaat naar gebieden waar je nog nooit bent geweest. Een belangrijke tip is wel: kies voor een land waarvan je weet dat er genoeg te doen is. Zorg ervoor dat je het land al een klein beetje kent of anders goed inleest, zodat je zeker weet dat je het leuk gaat vinden.”

Door: Yoni Pasman