Studenten verhuren pand van RUG

gepubliceerd : 15 november 2014

Deel deze pagina

Studeren en ondernemen. Gaat dat samen? Als het aan de studenten Jorrit en Martijn ligt wel. Zij verhuren naast hun studie het Van Swinderen Huys.  Het Van Swinderen Huys is het nieuwe clubhuis van de Rijksuniversiteit Groningen. Een monumentaal pand in hartje centrum, op steenworp van de universiteitsbibliotheek (UB in studententaal). Achter de klassieke gevel schuilt de moderne onderneming van twee jonge entrepreneurs.

Jarenlang vroegen Martijn en Jorrit (beide 24) zich af wat er zich achter die statige gevel schuil zou houden. Begin 2014 kwamen ze erachter toen de universiteit met een zoektocht begon naar studenten die het pand konden gaan beheren. Ze solliciteerden, werden aangenomen en vonden een sfeervol, maar ongebruikt pand met hypermoderne apparatuur. Inmiddels zitten de studenten al bijna drie maanden in het Van Swinderen Huys (VSH) en kennen ze elk hoekje en gaatje.

Wat doen ze precies? Simpel gezegd: ze verhuren ruimtes. “Van kantooryoga tot aan het tentoonstellen van een 3D-printer”, zegt Martijn, "er komt van alles voorbij". Ook verhuren ze aan studenten, voor afstudeerfeestjes of aan studieverenigingen. In de grootste ruimte kunnen ongeveer 100 man, in de kleinste zeven. Ze hebben een kok in dienst - die gerechten bereidt van bolletjes met kaas tot aan wortel-venkelsoep - en barpersoneel. De taakverdeling tussen de twee studenten is als volgt: Martijn staat op de vloer en Jorrit doet het geld. Zelf noemen ze zich liever “operationeel en financieel directeur”.

Naast het ondernemen studeren Jorrit (Sociale Geografie) en Martijn (Farmacie). Volgens beiden prima te combineren. Ze kunnen er een goede boterham mee verdienen, blijkt als Jorrit vertelt dat ze “meedelen in de winst” en ook een paar 100 euro in de maand zakgeld krijgen. Maar de echte meerwaarde zit volgens Martijn in de persoonlijke ontwikkeling. Hij mist het ondernemerschap in zijn studie en hoopt zo genoeg ervaring op te doen, zodat hij later een bedrijf kan starten in de farmaceutische industrie. Jorrit heeft al een eigen bedrijf in de catering.

De jongens laten trots de wijnbibliotheek en de zaal met de open haard zien. Er hangen veel schilderijen. Het portret van Van Swinderen (1784-1851), die hoogleraar was in Groningen, hangt prominent in de grote zaal, te midden van vijf flatscreens. Ook hangt in elke ruimte een klein touchscreen, dat als het moederbord van het pand dient. Hiermee kan temperatuur, licht en elk stopcontact worden afgesteld. “Het mooie aan dit gebouw is dat moderne technologie en klassieke elementen samenkomen”, vertelt Martijn.

Jorrit en Martijn mogen nog een flinke tijd genieten van het pand. Ze blijven tot december 2015 de baas. Dan mogen twee (of drie) studenten het stokje overnemen. Volgens Jorrit voor iedere student met ondernemende ambities “de ultieme kans”.

Wil je het Van Swinderen Huys in het echt zien? Jorrit en Martijn heten je van harte welkom op de Oude Boteringestraat 19 en geven je graag een rondleiding!

Door Koos Tervooren