Studie uitgelicht: Journalistiek!

gepubliceerd : 11 februari 2014

Deel deze pagina

Het is de droom van velen: journalist worden. Je mag betaald jouw helden interviewen en naar de meest gave evenementen om er vervolgens verslag van te doen. Bovendien wordt jouw stuk in een krant gepubliceerd en heb je ook nog eens een maatschappelijke functie om schrijnende kwesties aan de kaak te stellen. Prachtig, maar hoe word je eigenlijk journalist? 

GroningenLife! gaat in deze nieuwe rubriek bijzondere studies van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) uitlichten. De eerste editie staat in het teken van de Master Journalistiek aan de RUG. De bevlogen Frank Hettinga startte in september met de studie en werd gegrepen door het journalistenvak. Vraagstukken over de rol van sociale media in de journalistiek en de toekomst van de krant zijn voor Frank aan de orde van de dag. Wij spraken met de voormalig student Geschiedenis om erachter te komen wat de Master nou eigenlijk inhoudt.  

Programma
Een Master is het vervolg op een Bachelor en die Bachelor behaal je na een met succes afgeronde vierjarige HBO opleiding of driejarige universitaire studie. Om Journalistiek te gaan doen zul je daarnaast de minor journalistiek gedaan moeten hebben. Dat is een keuzepakket dat staat voor dertig studiepunten, een halfjaar studeren. Frank studeerde dus Geschiedenis en besloot daarna om zich te gaan wagen aan de journalistiek. “Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold omdat ik schrijven heel erg leuk vond.”

Journalistiek is voor een groot deel een praktisch beroep en daarom is deze Master in opzet iets anders dan andere Masters. Waar veel universitaire Masters bestaan uit veel onderzoek doen en een overwegend theoretische inslag, is er bij Journalistiek veel ruimte voor praktijk. De studie wordt afgesloten met een stage – en ook dat is niet vanzelfsprekend voor een universitaire studie.

“Het programma is intensief en bestaat voor de ene helft uit theorie en de andere helft uit praktijk. Wat dat betreft heeft het veel weg van de structuur van een HBO opleiding. Je wordt eigenlijk klaargestoomd om journalist te worden doordat de werkelijkheid nagebootst wordt. We werken op een redactie, moeten verdedigen waar we over gaan schrijven en hebben te maken met strakke deadlines en strenge eisen. Bovendien wordt ons materiaal – mits goed genoeg – gepubliceerd op Journalist.io, de website van de Master Journalistiek.”

Toelating
Zomaar inschrijven kan echter niet, je zult moeten bewijzen dat je echt journalist wil worden. Ook Frank doorliep de toelatingsprocedure. “Ik besefte dat ik iets moest doen om me te onderscheiden. Ik ben een grote muziekliefhebber en ben daarom een band gaan interviewen. Daar heb ik een stuk over geschreven dat ik vervolgens naar 3voor12 stuurde. Zij waren enthousiast en zo kwam het uiteindelijk zelfs tot een publicatie van mijn stuk op hun website”, aldus de student die ook nog een aanstelling bewerkstelligde bij 3voor12 Groningen met zijn proactieve houding.

Journalist worden
De stage die onderdeel is van de studie lijkt de perfecte brug van studie naar de echte journalistiek. “De Master staat zeer goed aangeschreven en je hebt kans op fantastische stages bij bijvoorbeeld de NOS en de Volkskrant”, zo geeft Frank aan. Het moge duidelijk zijn dat je hard moet werken voor je jezelf journalist mag noemen, maar wie een passie heeft voor journalistiek is bij deze studie absoluut op de goede plek!

Door Benjamin de Bruijn