Studie uitgelicht: Verpleegkunde

gepubliceerd : 23 september 2014

Deel deze pagina

Houd je ervan om iets voor een ander te betekenen, wil je zieke mensen ondersteunen en kun je goed luisteren? Kortom, altijd al de Florence Nightingale van de 21e eeuw willen worden? Misschien is de studie verpleegkunde (HBO-V) aan de Hanzehogeschool dan wel iets voor jou!

Merel Smetsers (21), derdejaars studente verpleegkunde, koos voor deze opleiding en is enthousiast over de studie: “ik heb altijd al geweten dat ik in de zorg wilde werken, verpleegkunde is daarom de perfecte studie voor mij”. Ze geeft ons een kijkje in de keuken van de protocollen, bloeddrukmeters en paracetamol. 

Praktijkgericht
De Academie voor Verpleegkunde aan het Eyssoniusplein biedt de student één bachelor opleiding, die je in drie varianten kunt volgen: voltijd, deeltijd of een combinatie van werken en leren. Tijdens je bachelor kun je je specialiseren en kun je een keuze maken uit verschillende minoren om je studie te verdiepen of te verbreden. De opleiding is erg praktijkgericht, vertelt Merel: “het eerste jaar is een theoriejaar, maar het tweede jaar bestaat voor de helft uit stage en de andere helft uit theorie. Het derde en vierde jaar heet de afstudeerfase, hier loop je weer twee keer een half jaar stage. Stages zijn zoals je merkt erg belangrijk binnen de opleiding, praktijkervaring staat voorop”. De stages zijn erg leuk volgens de derdejaars studente, maar ook heel intensief: “je bent hele dagen aan het werk, wat veel energie vergt. Je moet grote verslagen schrijven, zorgplannen & preventieprotocollen opstellen en reflectieverslagen maken. Toch is het wel erg leerzaam en leuk! Hierdoor moet je je zeker niet laten tegenhouden om de studie te kiezen. In de praktijk leer je het vak toch het beste.” Je werkt tijdens een stage trouwens niet voor niets, je krijgt gewoon een stagevergoeding. Niet verkeerd, kan je af en toe nog een goudgele rakker kopen.

Contact met mensen
Wanneer je een opleiding voor een baan in de zorgsector kiest, kom je veel in contact met verschillende mensen. Maar als je Verpleegkunde doet is het contact met mensen intensiever dan wanneer je bijvoorbeeld geneeskunde studeert: “als verpleegkundige sta je dichter bij de patiënt dan een arts. Ik loop nu bijvoorbeeld stage in de psychiatrie bij Lentis, een zorginstelling. Je bent erg betrokken bij het dagelijks leven van de patiënten die op deze afdeling zitten. Je hoeft hierbij niet alleen te denken aan luiers te verschonen, maar je helpt ze bij alle dagelijkse taken die ze zelf niet meer (goed) kunnen.”

Toekomst
Als verpleegkundige hoef je in ieder geval niet om werk verlegen te zitten. Na het afstuderen heb je namelijk een zeer goede kans op werk (bron: Keuzegids HBO voltijd 2011). De verschillende specialisaties maken dat je veel kanten op kan in de zorgsector. Door haar stage bij de psychiatrie weet Merel al welke kant ze op wil nadat ze is afgestudeerd: “ik zou de psychiatrie wel in willen. Het is een mooi werkveld, met veel verschillende patiënten. Daarnaast lijkt het me leuk om in het buitenland te werken. Binnen de opleiding zijn ook veel mogelijkheden om stages in het buitenland te regelen. Zelf ga ik misschien volgend jaar naar Tanzania om daar in het ziekenhuis stage te lopen. Wanneer ik later eventueel in het buitenland werk zal het meer in de algemene gezondheidszorg zijn, voor psychiatrie is de taalbarrière dan te groot.”

Toelating
Vrije toegang tot de opleiding is er helaas niet. Voor verpleegkunde wordt een Numerus Fixus (loting) gehanteerd, wat betekent dat er maximaal 300 studenten in het nieuwe studiejaar worden toegelaten. Wil je de hele procedure eens rustig nalezen? Check dan deze link.  

Wil je sowieso graag meer weten? Lees de site van de opleiding dan nog even rustig door en bezoek één van de open dagen

Door Beppie van der Sluis