Studiekiezer Anna: ‘Groningen wordt mijn studiestad!’

gepubliceerd : 23 februari 2012

Deel deze pagina
Anna

Studiekiezer Anna: ‘Groningen wordt mijn studiestad!’

Als het eindexamenjaar op je middelbare school nu toch wel erg dichtbij komt, ontkom je er niet aan om je bezig te houden met de vraag wat je nu eigenlijk wilt worden ‘als je later groot bent’. Misschien werk je in de weekenden wel bij een kledingwinkel, en schuilt er nu een echte Salestopper in jou. Maar het kan ook zijn dat je er helemaal niet over hoeft na te denken, en al vanaf jongs af aan weet waar jouw toekomst ligt.

De 17-jarige Anna Harders zit momenteel in havo5 en moet dit jaar dus de beslissende studiekeuze maken. GroningenLife! interviewde haar om er achter te komen hoe zij zich voorbereidt op haar studiekeuze. Over één belangrijk punt twijfelt ze in ieder geval niet: Groningen wordt de stad waar ze komende jaren zal studeren!
 

Waarom heb je Groningen uitgekozen als jou toekomstige studiestad?
Andere steden waren eigenlijk niet echt aan de orde, ik ben al bekend met Groningen en vind het een superleuke stad, dus ik wist al gelijk dat het Groningen ging worden! Ik ken ook al mensen die er al studeren en ik heb al veel goede verhalen gehoord. Verder is er ook een goede verbinding tussen Smilde, waar ik nu woon, en Groningen, wat betekent dat ik ook niet gelijk op kamers hoef te gaan, zodat ik eerst even kan wennen aan het studeren.

Ben je al naar open dagen geweest?
Ik ben afgelopen jaar naar de open dag geweest van de Hanzehogeschool Groningen, maar ik heb toen alleen gekeken bij de opleiding verpleegkunde. Dit was namelijk in een apart gebouw, en niet op het Zernikecomplex waar de meeste andere opleidingen zitten. Al denk ik niet dat mijn keuze naar verpleegkunde zal gaan, de voorlichting en de rondleiding tijdens de open dag was erg leuk gedaan, en heel informatief.

Wat is je eerste indruk van de Hanzehogeschool Groningen?
Groot! Ze bieden ontzettend veel opleidingen aan. Ik ben er natuurlijk nog niet zo vaak geweest en heb nog lang niet alles gezien, maar mijn eerste indruk is goed.

Naar welke opleiding(en) gaat momenteel je voorkeur?
Toen ik in havo4 zat was ik er van overtuigd dat ik verpleegkunde wou studeren. Daar ben ik later van af gestapt, en ik zit nu te twijfelen tussen opleidingen in een heel andere richting. Personeel en Arbeid of een economische opleiding lijken me momenteel erg interessant, maar zeker weten doe ik het nog niet.

Hoe bereid jij jezelf voor op je toekomstige studentenleven?
Allereerst ga ik sowieso nog een keer naar de open dag van de Hanzehogeschool toe, om ook bij andere opleidingen te kijken. Ik ben anderhalf jaar geleden al een keer naar het eindfeest geweest van de KEI-week, dat was erg leuk! Ook heb ik toen drie dagen meegelopen, dat was niet helemaal de bedoeling maar omdat een vriendin mee deed ben ik ook gewoon meegegaan. Misschien dat ik dit jaar ook wel weer mee doe aan de KEI-week, zodat ik ook nieuwe mensen kan ontmoeten.

En tot slotte: Waar kijk je het meeste naar uit als je straks gaat studeren in Groningen?
Dat het een nieuwe stap in mijn leven is en dat ik een nieuwe fase in ga: de middelbare school afsluiten en gaan studeren! Ook de vrijheid trekt mij erg aan, het lijkt me dan ook leuk om uiteindelijk op kamers te gaan. Een nieuwe opleiding betekent ook dat ik veel nieuwe contacten zal maken, daar kijk ik erg naar uit!


Genoeg keuze in opleidingen dus, in Groningen! Op de website van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen is veel informatie te vinden, en kun je bij elke opleiding ervaringen lezen van huidige studenten. Handig! 

Door: Petra Vledder