Studietalent Lisa Brouwer: Passie voor onderzoek

gepubliceerd : 05 oktober 2012

Deel deze pagina

Studietalent Lisa Brouwer: Passie voor onderzoek

Ieder jaar vindt de Academische Jaarprijs plaats: een wedstrijd waar teams van onderzoekers en studenten aan mee kunnen doen, door een communicatieplan te schrijven. Daarin beschrijven ze een voorstel om wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dit jaar heeft een team van de Rijksuniversiteit Groningen met een uitzonderlijk groot studententeam een plek in de finale weten te bemachtigen! Met het project ‘Love to Know’ wil team Brouwer het publiek alles te weten laten komen over verliefdheid, seks en liefdesverdriet. Teamcaptain Lisa Brouwer, masterstudente Communicatie en Educatie aan de Rijksuniversiteit Groningen en cognitive neuroscience aan de Universiteit van Amsterdam overtuigt ons dat onderzoek doen naar de liefde alles behalve saai is..

Kun je wat meer vertellen over het voorstel waar jullie de afgelopen tijd aan gewerkt hebben?
Met een groep van twaalf studenten hebben we afgelopen half jaar een plan uitgewerkt met het doel om de wetenschap over liefde en seksualiteit op een creatieve manier voor een breed publiek toegankelijk te maken. Op deze manier willen we mensen bewust maken van het feit dat er ook wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de liefde en seksualiteit. 

Hoe ben je in aanraking gekomen met de Academische Jaarprijs?
September vorig jaar ben ik begonnen met een wetenschappelijke stage voor mijn onderzoeksmaster. Aan het eind van mijn stage ben ik een keuzevak gaan volgen bij de Communicatie master van Biologie. Ik moest daarvoor een opstelling voor de Nacht van Kunst en Wetenschap bedenken, en omdat ik heel erg bezig was met onderzoek naar liefdesverdriet, heb ik op basis daarvan de opdrachten gemaakt. Die opstelling is ook echt op de Nacht van de Kunst en Wetenschap uitgevoerd en was een groot succes! Daardoor kwam mijn stagebegeleider erachter dat ik, naast affiniteit met onderzoek, ook affiniteit met wetenschapscommunicatie heb. Mijn stagebegeleider benaderde mij over de Academische Jaarprijs, en dit ben ik toen gaan uitzoeken. Ik was vanaf het begin al enthousiast! 

Als het voorstel de Academische Jaarprijs wint, wat is dan jullie volgende stap?
De volgende stap is dat we 100.000 euro krijgen, en het plan dan in het echt gaan uitvoeren. We hebben gekozen voor een rondreizende science expositie over liefde en seksualieit met daarbij een Love Boat en een online platform. De rondreizende expositie trekt heel Nederland door, hierbij is onze doelgroep heel breed; iedereen is welkom! We focussen ons op jongeren tussen de 15 en 25 jaar, omdat die veel bezig zijn met liefde en seksualiteit. Het beginpunt van onze expositie is natuurlijk Groningen, tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap.

Naast dat je de teamcaptain bent van ‘Love to Know’, studeer je ook aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hoe combineer je dat met je studie?
In september begin ik aan de master Educatie en Communicatie in de Wiskunde en Natuurwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het Love to Know plan is een externe opdracht, een soort van stage, die ik voor mijn studie kan doen. Dat is ook wel fijn, want je wilt gewoon genoeg tijd en aandacht aan het project kunnen besteden. Toen ik in het begin een mailtje kreeg over de Academische Jaarprijs dacht ik ‘oh leuk, dat doen we wel!’, niet wetende we zo ver zouden komen! Het is echt een prestigieuze en bekende wedstrijd, daarom wil ik er ook voor meer dan 100 procent voor gaan!

Over welke eigenschappen moeten toekomstige studenten in Groningen bezitten om straks tijdens hun studie ook deel te nemen aan de Academische Jaarprijs?
Je moet in ieder geval veel initiatief tonen. Voor de invulling van het project ben je helemaal vrij om wat te bedenken. Je moet een communicatieplan schrijven en daar mag je zelf iets voor bedenken. Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk dat je enthousiast bent; als je een paar maanden bezig bent geweest en je ziet het even niet meer zitten, dan houdt enthousiasme je op de been.

Kun je nog tips meegeven over het studentenleven in Groningen voor nieuwe scholieren die aan het begin van hun studietijd staan?
We zijn in Nederland de stad met het hoogste percentage studenten; er is dus altijd wel wat te doen. Ik ben Groningen heel erg gaan waarderen; het is hier compact en er zijn gewoon heel erg veel studenten. Als je op een donderdagavond door de stad heen loopt, zie je niks anders dan studenten! Geniet ervan, maar laat je er niet door overdonderen; er is zo veel te doen, dat je soms ook vergeet dat je ook nog een hele leuke studie aan het volgen bent.. Kies gewoon wat je leuk vindt! 

Lijkt het je wel wat om straks de science-expo van Love to Know op de Nacht van Kunst en Wetenschap te zien? Stem dan vanaf 3 oktober op team Love to Know via deze link en zorg dat zij de 100.000 euro winnen!

Door: Petra Vledder