Stukafest – Een uniek optreden tussen de bierkratten

gepubliceerd : 01 februari 2011

Deel deze pagina

Stukafest – Een uniek optreden tussen de bierkratten

Op 17 februari 2011 gaat Stukafest van start. Stuka-watte?! Stukafest (het Studentenkamerfestival) is een echt studentikoos festival met gave optredens, meeslepende voordrachten en indrukwekkende dansvoorstellingen, en dat allemaal in de sfeervolle omgeving van eenentwintig Groningse studentenkamers. Trek een biertje open naast een Ikea-kast en geniet vanaf een wiebelige hoogslaper van een knallend en zeer persoonlijk optreden.

De naam zegt het eigenlijk al: alles draait bij dit festival om het meemaken van mooie voorstellingen op unieke locaties. Wanneer krijg je nu de kans om op ongeveer 18m2, naast de overvolle wasmand en een bureau vol studieboeken, een intiem optreden van jouw favoriete artiest mee te maken? Doordat de artiest op slechts een paar meter afstand van het kleine publiek zit, worden de optredens heel persoonlijk en interactief. Stukafest biedt een gevarieerd programma: van cabaret en muziek tot film en dans. Als bezoeker van Stukafest kies je uit het programma drie optredens waar je graag heen wilt. Voordat je jouw geliefde oude barrel pakt om van studentenpaleis naar studentenhok te fietsen, scoor je natuurlijk eerst voor een paar euro’s even een fijne “Stukahap” in het Pakhuis.

Groningen is bij uitstek een geschikte stad om Stukafest neer te zetten, aangezien er wel 30.000 studenten zijn die allemaal een mooie of mindere mooie kamer bewonen. De ene student bewoont een kamer in een verenigingshuis waar alleen leden van de studentenvereniging wonen, een ander heeft een kamer in een gezellige studentenflat. Eenentwintig van deze verschillende kamers worden in het kader van Stukafest omgetoverd tot piepkleine podia, waar de bewoners voor één avond gastheer of –vrouw spelen voor publiek en artiest.

In het programma van Stukafest is zowel bekend als onbekend talent vertegenwoordigd. Dit jaar is één van de bekende artiesten Ronald Giphart: de veelgeprezen Nederlandse schrijver en columnist. Giphart is regelmatig in Groningen te vinden en schrijft dan ook vaak in zijn columns en weblogs over onze mooie stad. Giphart gaf aan het begin van dit collegejaar nog een lezing op de opening van het academisch jaar en is ook een graag geziene gast bij literair dispuut Flanor

Na alle optredens is het nog lang geen tijd om naar huis te gaan. Zoals het een echte Groningse student betaamt, pakken de meeste festivalgangers na deze cultureel verantwoorde avond het Stukafeest in Simplon mee. Hier feesten bezoekers en artiesten samen door tot het bier op is of tot de lichten weer aangaan…


Door: Anna Lamberts
 

Klik hier voor meer nieuws.