This is the Voice….of Groningen!

gepubliceerd : 28 januari 2012

Deel deze pagina

This is the Voice….of Groningen!

Dat het fenomeen talentenjachten populair is in Nederland blijkt wel uit het feit dat er al minstens vijf versies van Idols (kennen we Jim nog?) en X-factor verschenen zijn. De afgelopen weken heeft Groningen en omstreken zichzelf iedere vrijdagavond voor de buis gekluisterd om The Voice of Holland te kijken; enkele kandidaten kwamen namelijk uit het Hoge Noorden!

Groningse studenten kunnen zelf ook erg goed een eigen versie van The Voice of Holland opzetten. Dat blijkt wel uit het succes van Fraternity Feud, een evenement georganiseerd door studenten van de opleiding Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens het evenement streden bands van studentenverenigingen Unitas, Cleopatra, Dizkartes, Vindicat en Albertus tegen elkaar om de titel “Beste studentenband van Groningen”, en een prijs op het Gideon Festival. Een spannende strijd..

Voor een jury bestaande uit de Groningse DJ Harde Baas, hoogleraar popmuziek Kristin McGee, oud-Rector Magnificus Frans Zwarts van de Rijksuniversiteit Groningen en de nachtburgemeester van Groningen Chris Garrit, moesten de bands zich gaan bewijzen. Iedere vereniging had natuurlijk zijn eigen supporters mee genomen, dus je kan begrijpen dat Huize Maas bijna uit zijn voegen barste! De sfeer was goed, de muziek geweldig en het niveau was hoog. Maar, zoals Henny Huisman ook altijd zong, er kan er maar één de winnaar zijn.. Uiteindelijk heeft de jury dan ook de knoop doorgehakt: de band Monkey Fingers van A.S.V. Dizkartes werd gekozen tot beste band van de avond, en draagt nu de titel ‘’Beste studentenband van Groningen’’ met zich mee!

De 18-jarige Iris Kroes, communicatiestudente aan de Hanzehogeschool Groningen, besloot het een paar stappen hoger te zoeken; ze deed namelijk mee aan het televisie programma The Voice of Holland. Iris speelt harp vanaf haar 8e en zingt al vanaf het moment dat ze kon praten. Al vind ze haar studie erg leuk, haar uiteindelijke droom is om zangeres te worden. Dan is meedoen aan The Voice zeker wel een stap in de goede richting! In de tweede aflevering van The Voice kwam Iris tevoorschijn; ze gaf een optreden waarbij ze zichzelf begeleide op de harp. Een groot succes, want al na een paar minuten drukten de coaches op de beruchte knop, en waren laaiend enthousiast. Uiteindelijk schopte Iris het zelfs tot de finale! Tijdens een spannende laatste live show waarin ze het moest opnemen tegen vier andere getalenteerde kandidaten, kwam dan eindelijk het beslissende antwoord.. Iris mag zich de winnaar noemen van The Voice! Met een platencontract op zak staat haar nu niets meer in de weg om een glanzende zangcarrière tegemoet te gaan.

Ook een passie voor zingen en muziek en zin om daar meer mee te doen in Groningen? Dat kan! Jonge bands doen het altijd goed in Groningen, dat blijkt wel uit het succes van Fraternity Feud! Simplon is een poppodium in Groningen waar je vaak nieuw lokaal talent kunt zien optreden. Ben je altijd al met muziek bezig en wil je daar in Groningen ook verder mee gaan als je volgend jaar gaat studeren? Dan is de muziekvereniging. G.S.M.G. Bragi misschien wel interessant. G.S.M.G. Bragi is namelijk grootste en oudste studentenmuziekvereniging in Groningen, en je kunt altijd proberen om auditie te doen en een plekje in het koor te veroveren!

Voor wie wat minder muzikaal is ingesteld kan altijd nog aan de andere kant van het podium staan; wie weet kun je straks een nieuw lokaal talent aan je rijtje favoriete bands toevoegen!

Door: Petra Vledder