Tips van de Maand: Oktober!

gepubliceerd : 03 oktober 2014

Deel deze pagina

Je gaat het weer druk krijgen in oktober. Zoveel te zien en zoveel te doen in Groningen! Wij hebben de hoogtepunten even voor je op een rijtje gezet.

4 oktober - Oktoberfeest

Het voordeel van wonen dichtbij de grens met de Oosterburen, is dat we mee kunnen liften op alle leuke Duitse tradities. Op 4 oktober vindt bijvoorbeeld de derde editie van het Oktoberfeest plaats! Er zal een grote tent worden neergezet midden in het Ebbingekwartier met lange tafels erin. De avond zal gevuld worden met bier und gesang, begeleid door live muziek. Iedereen moet in een thema-outfit komen. Dan hoef je dus niet alleen te denken aan dirndls en lederhosen. Je mag ook als die Manschaft of Bradwurst komen als jij daar gelukkig van wordt.

7 oktober - Italiafilm

Italianen kunnen goed pizza’s bakken, geld uitgeven en flirten, maar wist je ook dat ze fantastische films kunnen maken? ForumImages vindt dat de Italiaanse filmwereld wat meer aandacht verdient en is daarom begonnen met het project ‘Italiafilm’. Ze gaan drie films vertonen, ingeleid door Vincenzo Tabacco. Niet alleen omdat hij zo’n mooie naam heeft, maar vooral omdat hij filmmaker en docent Italiaans is. 7 Oktober is de eerste voorstelling te zien, namelijk de film ‘La prima cosa bella’. Deze film gaat over twee zussen en een broer die terugdenken aan hun jeugd met hun moeder, Anna. Zij was ‘de mooiste moeder van het strand’ en leidde een turbulent leven met veel minnaars en verhuizingen.

9 oktober - Popronde

De Popronde is een serie concerten in de twintig grootste steden van Nederland. Op zo’n avond treden ongeveer 35 upcoming bandjes op met de hoop om door te breken. In het verleden is dit succesvol gebleken. Racoon, Go Back to the Zoo, Chef’s Special en Kensington vormen een klein deel van de ex-deelnemers die het uiteindelijk gemaakt hebben in de muziek business. Op 9 oktober komt de Popronde naar Groningen. Klik hier voor het volledige programma en de locaties.

12 oktober - 4 Mijl 

Start: 13.30 uur in Haren
Aankomst: Vismarkt

Mocht je op 12 oktober iets willen doen waarbij het noodzakelijk is om door het centrum van Groningen te moeten, probeer het dan maar niet. Op 12 oktober lopen namelijk bijna 20.000 mensen van de Hortus in Haren naar de Vismarkt in Groningen. Voor dit enorme evenement wordt de halve stad afgezet. Eigenlijk staat de ene helft van Groningen de andere helft aan te moedigen. Niet alleen door hard te roepen en met sponzen te wapperen, maar er zijn ook dweilorkestjes en bandjes voor de variatie. Een ongelofelijk gemoedelijk evenement, dat je absoluut niet gemist mag hebben als je in Groningen hebt gewoond. Inschrijven kan helaas niet meer, maar aanmoedigen mag natuurlijk altijd! Vorig jaar heeft een schrijven van GroningenLife! meegelopen met een GoPro camera op z’n hoofd. Hierdoor krijg je een fantastische sfeerinpressie. Klik hier voor deze bijzondere beelden.

t/m 26 oktober - Blikken & Verpakkingen

Je kent ze wel, die schattige blikjes die je oma gebruikt om koffie of koekjes in te bewaren. Van Verkade, Droste, Douwe Egberts en Van Nelle. In het Museum voor Grafische Ideeën is er nu een complete tentoonstelling aan deze blikjes gewijd! Je kunt er zien hoe ze gemaakt worden, welke heerlijk oubollige reclames er allemaal bij hoorden en wat deze blikjes zo kenmerkend maakt. Maar wist je bijvoorbeeld dat er ook allerlei sociaal-economische gebeurtenissen in de ontwerpen verwerkt zijn? Je kunt het tot en met 26 oktober bewonderen in het GR-ID! 

Door Lucia Grijpink