Viering Gronings Ontzet!

gepubliceerd : 28 augustus 2014

Deel deze pagina

De zomer is in zijn laatste fase belandt. Groningen heeft het in juli en begin augustus rustig aan gedaan, maar is volledig ontwaakt door de KEI-week en natuurlijk Bommen Berend! Wat? Bommen Berend, het ontzet van Groningen! Eeuwen geleden is de Parel van het Noorden namelijk zwaar onder vuur genomen en het doorstaan daarvan wordt aan het einde van de zomer, op 28 augustus, nog altijd ruimschoots gevierd.

Geschiedenis

Ooit meende een zekere Bernhard von Galen zomaar Groningen binnen te kunnen vallen om hier een heel ander beleid neer te zetten. De Groningers waren toen, in de zeventiende eeuw, echter al een taai volkje en op 28 augustus droop bisschop Von Galen met een gehalveerd leger terug naar zijn thuisbasis Münster – een prachtig stukje historie dat tot op de dag van vandaag gevierd wordt!

De naam Bommen Berend is afgeleid van Bernhard von Galen, omdat hij vaak en veel gebruik maakte van bommen om daarmee zijn doelwitten onder vuur te nemen. Omdat het zo lang geleden is mag het geen wonder heten dat niet veel Groningers deze kennis paraat hebben – laat staan studenten! Maar wat doet dat er eigenlijk toe? Tegenwoordig wordt Bommen Berend namelijk vooral in verband gebracht met kermis, vuurwerk en de nodige feestjes.

Festiviteiten

Op het Bommen Berend Festival staan jaarlijks grote Nederlandse artiesten als Henk Westbroek en Van Dik Hout en ‘s avonds is er in de stad een spetterende vuurwerkshow te zien om de dag af te sluiten. Bovendien wordt de binnenstad een week lang gekleurd door de kermis op de Grote Markt en doen kroegen goede zaken door de vele cafégangers. Maar er staat meer op het programma. Zo is Bommen Berend ook het uitgelezen moment om de stad te leren kennen.

In een rondje door de stad maak je kennis met Oudhollands vermaak als draaiorgels, een paardenkeuring en dweilorkesten. En als je je wat meer wilt verdiepen in de stad waar je gaat studeren kun je onder leiding van een gids alle ins en outs te weten komen van de Pronkjewail, zoals een van de bijnamen van Groningen luidt. Kortom: wil je feesten en daarbij alles te weten komen over Groningen? Laat je dan onderdompelen in het Gronings Ontzet! 

Door Benjamin de Bruijn
Foto door Lesley Delano Pieters