Vindicat eerst

gepubliceerd : 23 september 2013

Deel deze pagina

Als je de afgelopen tijd (pak ‘m beet het afgelopen jaar) in Groningen bent geweest dan zal het je vast niet zijn ontgaan: de Grote Markt ligt overhoop. De oorzaak is een groots plan van de Gemeente Groningen dat al jaren speelt, genaamd het Groninger Forum. In een notendop houdt het plan in dat er een nieuw plein wordt gecreëerd achter de Grote Markt en dat de oostwand van de Grote Markt zo’n zeventien(!) meter naar voren zal worden gehaald. Gevolg is dat alles wat er nu staat tegen de grond is gegaan of nog zal gaan. Aan die oostwand bevindt zich onder andere het gebouw van studentenvereniging Vindicat atque Polit, ook wel het Mutua Fides. En dat betekent dat er een nieuw pand moet komen voor de oudste studentenvereniging van Nederland.

Goed voor elkaar
Vindicat krijgt dus een achtste Mutua Fides (wat in het Latijn zoiets betekent als ‘wederzijds vertrouwen’), maar wat betekent dat eigenlijk voor de stad en de vereniging? Een studentenvereniging kan natuurlijk niet zonder kroeg, er moeten tenslotte feestjes gevierd worden. Dat gegeven in combinatie met een zeer goede onderhandelingspositie heeft tot de volgende oplossing geleid: het huidige gebouw van Vindicat zal – als enige gebouw aan die oostwand - blijven staan tot het nieuwe af is. Pas als het nieuwe klaar is, zal het oude worden afgebroken. Ze hebben het dus aardig voor elkaar bij Vindicat! 

Het Groninger Forum zal daarna verrijzen achter het pand van Vindicat. Er is nogal wat om het project te doen geweest omdat het een te groots plan voor een stad als Groningen zou zijn, volgens enkele critici. Uiteindelijk kwam het plan toch door de Gemeenteraad en zal er een Nieuwe Markt – zoals die er overigens voor de oorlog ook was – ontstaan. Het Groninger Forum zal een futuristisch gebouw worden met onder andere een bioscoop en een bibliotheek.

Het achtste Mutua Fides
Architect Jurjen van der Meer van ontwerpbureau De Zwarte Hond kreeg de eer om het nieuwe Mutua Fides te gaan ontwerpen. Het zal een imposant hoog en zwart bouwwerk worden met veel ramen. Die ramen moeten ervoor zorgen dat Vindicat een minder gesloten indruk maakt en een band opbouwt met andere studenten en de inwoners van de stad, de zogeheten Stadjers. Op avonden dat iedereen welkom is, bijvoorbeeld op Koningsdag en in de KEI-week, zullen de ramen open staan. Volgens oud-voorzitter Sikko Nanninga moet dat bijdragen aan een verbeterd imago van de vereniging in de stad.

Volgens de huidige planning gaat Vindicat het nieuwe pand in januari volgend jaar betrekken. Het Groninger Forum zal pas in 2017 zijn deuren openen en tot die tijd zal men moeten wachten op de nieuwe knusheid van de Grote Markt. Maar dat er meer sfeer zal komen, dat staat vast en tot die tijd kun je op een openbare avond altijd bij Vindicat terecht voor een biertje om te genieten van het begin van een prachtig staaltje bouwkunst.

Door Benjamin de Bruijn