Wie het kleine niet eert…

gepubliceerd : 15 oktober 2014

Deel deze pagina

Is het grote niet weerd. De grote winkels in de Herestraat en aan de Vismarkt weet bijna elke student blindelings te vinden.  Maar winkelend Groningen kent nog een andere, misschien wel veel leukere kant! GroningenLife! ging op zoek naar de wat minder bekende, maar zeker niet minder leuke en vooral erg bijzondere winkeltjes in Groningen. Het overzichtje hieronder vertelt je waar je moet zijn:

Klinkhamer, antiek & curiosa*

Sfeer: wanneer je binnenstapt, waan je je in een walhalla van vitrines met, tja, dingen. Op de achtergrond wordt een lekker alternatief muziekje gedraaid en de temperatuur is precies goed.
Assortiment: alledaagse voorwerpen als keurig en minder keurig servies, ansichtkaarten, beeldjes, oude koffers, sieraden en Lp’s. Ook minder alledaagse voorwerpen zijn er goed vertegenwoordigd: zo vind je er een vitrine vol met schedels van mensen, katten en ander gedierte. Een opgezet kuiken kost er overigens slechts 35 euro.
Personeel: een man met een baard en een man zonder baard, in conclaaf over antiek.
Bijzonderheden: ze kopen ook antiek in van klanten, dus hup de zolder van je oma op en je houdt er een mooi zakcentje aan over!
Ideaal voor: mensen die specifieke collectors-items zoeken en de tijd hebben om even rond te ‘sneupen’.
Adres: Folkingestraat 50

* Curiosa: ‘wonderlijke voorwerpen die iemand de moeite waard vindt om te bewaren’.

Hanoi-shop

Sfeer: door het grote aantal spullen doet de sfeer bij binnenkomst nogal chaotisch en ongeorganiseerd aan. Wanneer je wat verder loopt zal je tot rust komen door een zeer groot assortiment nepbloemen en het geluid van kabbelende beekjes, dat veroorzaakt wordt door kleine fonteintjes.
Assortiment: levensgrote tuinkabouters, een arrenslee gemaakt van pareltjes, Boeddhabeelden (en een scala andere goden), schilderijen met special effects zoals een vliegende arend, handtassen, één verdwaalde wc-bril met dolfijnen en nog heel wat andere prullaria.
Personeel: een lieve Vietnamese mevrouw die tegen elke klant ‘goelemiddag’ zegt. Ze is ook erg behulpzaam.
Bijzonderheden: naast de kassa staat een vrieskist met daarin verse loempia’s en broodjes bapao voor een paar centen. Thuis alleen nog even opwarmen.
Ideaal voor: mensen die een cadeautje voor hun (schoon)moeder, tante of oma zoeken en daarna geen zin meer hebben om naar de supermarkt te gaan.
Adres: Nieuwe Ebbingestraat 39

Laif en Nuver 

Sfeer: prettig. 
Assortiment: ontzettend veel spreuken voor aan je wand, een oude bok waar je vroeger met gym overheen moest springen, vloerkleden met koeienprint, oude spulletjes die in een nieuw jasje zijn gestoken, eetgerei en kussens. Eigenlijk alles om je kamer aan te kleden.
Personeel: een man en een vrouw van middelbare leeftijd.
Bijzonderheden: de prijzen lopen uiteen van 2,50 voor een kledinghaak tot 449 euro voor een immense vogelkooi.
Ideaal voor: mensen die klaar zijn met meubels van de grote Zweedse winkelketen die naast meubels onder meer bekend staat om haar gehaktballetjes, en wel eens wat anders willen.
Adres: Vismarkt 40

Liatelier

Sfeer: bij binnenkomst vliegt de sereniteit je om de oren. De indringende geur van lavendel en het geluid van meditatiemuziek in combinatie met de rustige kleuren, zorgen ervoor dat je je in een tempel in Timboektoe waant.
Assortiment: boeken die je helpen bij de zoektocht naar je innerlijke zelf, yoga-matten, prachtige sierraden met stenen uit verre landen, handgemaakte kleden en sjaals uit verre landen, beeldjes van verschillende religieuze oorsprong en kussens.
Personeel: het personeel straalt zelf ook sereniteit uit en is erg behulpzaam. Een klein smetje van deze vredige omgeving is dat één van de personeelsleden bij de uitgang een sigaretje staat te roken. In alle rust, dat wel.
Bijzonderheden: midden in de winkel is een hoekje ingericht om rustig te zitten en te genieten van de rust.
Ideaal voor: mensen die willen ontsnappen aan de drukte in de stad en op zoek zijn naar spulletjes van natuurlijke materialen.
Adres: Vismarkt 48.

2 sell used products 4 sale

Sfeer: de entree is niet erg bijzonder, een stap binnen de deur en je staat in een kleine versie van de Kijkshop; een winkel vol vitrines met elektronica. Op de achtergrond staat net iets te harde muziek.
Assortiment: laptops, gereedschap, televisies, camera’s, horloges, radio’s, games, dvd’s en een dwarsfluit. Dit alles soms gebruikt, soms nieuw. Staat wel op het kaartje.
Personeel: erg aardig. Op de vraag aan het meisje achter de balie of ze het principe van het innemen en verkopen van producten nog eens uit wil leggen, kregen we een uitgebreid antwoord. En we kregen zelfs een foldertje mee!
Bijzonderheden: naast dat je er (voornamelijk) elektronica-artikelen kan scoren,
kopen ze jouw spullen die je niet meer gebruikt ook in. De waarde van het product dat je aanbiedt, wordt geschat en je krijgt het geld vervolgens handje contantje mee.
Ideaal voor: mensen die goedkope elektronica willen scoren of zelf nog wat op zolder hebben liggen.
Adres: Oude Ebbingestraat 49

Door Beppie van der Sluis