Wie wordt de nieuwe Theo Maassen?

gepubliceerd : 08 november 2011

Deel deze pagina

Wie wordt de nieuwe Theo Maassen?

Studenten staan bekend als laatkomers. Zo ook Bedrijfskundestudent Bart, die het presteert om te laat te komen op de halve finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Samen met zijn huisgenoten probeert hij onopvallend de laatste plekjes te bemachtigen. Op de voorste rij. Presentator Peter Pannekoek ruikt aangeschoten wild en opent de avond met een typisch cabaret moment: je zit op de eerste rij, komt te laat, kortom: Bart is het pispaaltje van de avond. Zo weet de rest van het publiek nu dat Bart single is, van eten houdt en dat zijn bijnaam Mallebeen is…

Dit was de veelbelovende opening van het 25ste Groninger Studenten Cabaret Festival, waar zes acts strijden voor de Publieksprijs en de Juryprijs. Dit allemaal in een bomvolle Stadsschouwburg in Groningen. Een mooiere springplank naar een carrière in de kleinkunst is er niet! Woensdagavond op het menu: Jeroens Clan, Iris Pieterse en Yvonne America. Donderdagavond zullen drie andere acts, waaronder de Groningse student Nederlands, Hiske Schipper, strijden voor een finaleplek op 28 oktober 2011.

Het Groninger Studenten Cabaret Festival heeft al veel grote namen hun eerste podium bezorgd in de 25 jaar van haar bestaan. Wie kent nou niet de winnaars van 1990 en 1997, Theo Maassen en Jochem Myjer? Ook de helden van de Mike en Thomas Show zijn begonnen bij het GSCF onder hun pseudoniemen Look en Ajuin. Talentvolle studenten gebruiken daarom ook vanavond hun arsenaal aan woordgrappen, liedjes, typetjes en ouderwetse monologen om tot grappigste act verkozen te worden. Tot groot genoegen van de zaal vol studenten, die er met een goed glas bier eens even lekker voor gaan zitten.

De jongens van Jeroens Clan met hun programma ‘Wat zouden de buren daarvan denken?’ schitteren met het typeren van geklets tussen hockeydames, de snijdende humor van een Amsterdams café en razendsnelle dialogen. Veel harde grappen die enkelen zouden choqueren , maar de heren weten hun aai-factor op te vijzelen met leuke, rijmende liedjes.

Iris Pieterse is daarbij vergeleken een lieve meid die het van haar grappige liedjes en scherpe observaties uit het dagelijks (studenten)leven moet hebben. Ze schaamt zich voor haar studie Vrijetijdsmanagement, daar begin je toch geen gesprek mee op een feest? Neem dan Coastal and Marine Engineering & Management! Ook lust ze geen bier - heel onstudentikoos, vindt ze zelf. Maar, als een echte student weet ze dan weer wel alle koopjes uit de supermarkt te spotten. Haar suggestie voor de armen onder ons: blikjes tomatenpuree van 7 cent!

Yvonne America, studente Frans, is een hilarische vrouw van heel andere slag, met veel zelfspot. “Ik ben niet mollig! Bart, voel eens aan mij benen, één bonk spieren, niet?” Toppunt van haar act is haar vloeiend Frans sprekend typetje van een drinkende, rokende en flirtende Parijse rijinstructeur. “Yvonne, il y a le volant et baise-moi!”. Of zoiets.

Aan talent op het podium geen gebrek dus! Haast onopgemerkt zijn andere jonge sterren hard aan het werk. Een groot festival als dit organiseert zichzelf niet. Het Vijfentwintigste bestuur van het GSCF, bestaande uit acht enthousiaste studenten, heeft een jaar lang gezwoegd om vele try-outs en de drie avonden vlekkeloos te laten verlopen. Waarom precies weten wij ook niet, maar uitgedost met groene boa’s, Venetiaanse maskers en hun glitter en glamour GSCF jasje zien we ze de hele avond van hot naar her rennen om van alles en nog wat te regelen. Het harde gelach en daverend applaus maakt duidelijk dat het publiek in ieder geval enorm tevreden was!

Twee dagen na het bezoek van GroningenLife! won Hiske Schipper, studente Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen, de juryrpijs en de publieksprijs. Voor een avondje lekker lachen kunnen we dus in Groningen blijven!
 

Door: Marijn Korndewal en Ido Venhuizen