Zomer in Groningen

gepubliceerd : 29 juli 2014

Deel deze pagina

Als je komend jaar in Groningen komt studeren, of je erover na zit te denken, dan is de zomer de perfecte gelegenheid om eens even goed de Groningse sfeer op te snuiven! Er zijn namelijk genoeg vette evenementen waar je in augustus naartoe kunt om alvast in te burgeren. 

Yomar Augusto in Grafisch Museum Groningen – 13 april t/m 3 augustus

Terwijl half Nederland deze zomer naar Rio is vertrokken, komt de Braziliaanse vormgever-typograaf Yomar Augusto naar Nederland. Dus mocht je je portie cultuur van de week nog niet gehad hebben en het regent – ja, ook in Groningen regent het weleens – kom dan even langs! Voor de tentoonstelling heeft Augusto een reis gecreëerd aan de hand van landkaarten, die hij bewerkt heeft met een lasersnijder. In het Grafisch Museum zal zijn tentoonstelling te zien zijn.

Indicolor Festival – 2 augustus Stadspark

De organisatoren van het jaarlijkse Indicolor Festival vinden dat het Stadspark nog niet kleurrijk genoeg is. Daarom gooien ze deze zomer samen met ruim duizend bezoekers het hele park en elkaar onder met Indiaas poeder. De Stadsparkse rust wordt ook nog verstoord door heerlijke house-muziek. Het spektakel begint al om 15.00 en gaat door tot middernacht. Via Facebook zal de line-up bekend worden gemaakt, maar dat zit vast wel goed op een festival waar vorig jaar onder andere Lord Sherlock en Lucien Fort hebben gedraaid. En maak je niet druk om je witte kleertjes the day after  – Robijn kan elke vlek aan.

KEI-week – 11 t/m 15 augustus

Als je tegen een student het woord ‘KEI-week’ zegt, verschijnt er altijd een dromerige blik en een glimlach op zijn of haar gezicht. ‘KEI-week.. dat was ongelofelijk’. Met ruim 5000 deelnemers is de KEI-week de grootste introductieweek van Nederland. De hele week is volgepropt met de coolste activiteiten zoals een open air festival, cabaret, openlucht bioscoop, kroegentocht en karaoke op de Grote Markt waar je allemaal langs kunt met je KEI-groepje. Daarnaast is het de perfecte week om eens goed te kijken of je nog bij een vereniging wilt. Er zijn onder andere verschillende informatiemarkten; ’s avonds kun je er vaak borrelen en op de eat & greet koken ze ook nog eens voor je!

Noorderzon – 21 t/m 31 augustus Noorderplantsoen

Je zou natuurlijk na de KEI-week in de trein naar je ouders kunnen stappen om bij te komen. Een andere optie is om dat in het Noorderplantsoen te doen. Daar vindt namelijk gedurende tien – ja echt, tien – dagen het Noorderzon festival plaats. Theatergezelschappen van over de hele wereld komen naar Groningen om voorstellingen neer te zetten. En naast toneel is er natuurlijk ook ruimte voor muziek! Zo komt onder andere de jazzy Nick Waterhouse en het Britse popbandje the Rifles. Voor lekker voer is ook gezorgd: op het festival staan allerlei etenskraampjes, zoals de ‘Poffenier’ en ‘Kaas in het bakkie’.

Grand finale (kunstwerken onthulling) RUG 400 – 22 en 23 augustus UB & Broerplein

Vandaag blaast de RUG dan eindelijk 400 kaarsjes uit! (Heeft ie wel lang op moeten oefenen). Het lustrum is al gevierd in mei en juni, zodat de studenten een goed excuus hadden om hun leerboeken dicht te laten. Maar meneer RUG krijgt nog wel een kado, namelijk twee kunstwerken, getiteld Imagine for Infinity. Ze zullen komen te staan in de Universiteitsbibliotheek en op het Broerplein. De onthulling vindt plaats van 22 op 23 augustus van 22:00 uur tot 01:00 uur.

Bommen Berend – 28 augustus

Vlak voor het begin van het academische jaar kun je nog het Gronings Ontzet, oftewel Bommen Berend, meepakken. De dag begint met eerstejaars studenten die de stadjers wakker zingen, waarna het overvolle programma begint: traditionele paardenkeuring, zomerkermis, dichtersfestival, chocoladebommen maken, drakenbotenrace, modelautorace en nog veel meer. Vanaf 15.00 uur is er op de Vismarkt een muziekfeest met überhollandse artiesten, zoals Frans Bauer, Renee Froger en Monique Smit. Mocht je iets minder van de palingsound zijn, dan kun je naar het NNO-concert op de Ossenmarkt! Het komische duo Igudesman and Joo zal daar namelijk optreden. Zij reizen de hele wereld over met hun hilarische theatershows, waarin ze door een combi van klassieke muziek, popmuziek en humor altijd afgeladen zalen hebben.

Door Lucia Grijpink