'Botanische Tuinen de Coehoornsingel'

'Botanische Tuinen de Coehoornsingel'

30 juni 2015 door Anouk
Deel deze pagina

“Goedemiddag, welkom in 'Botanische Tuinen de Coehoornsingel'. Zuurstofgebrek is hier niet aan de orde en het is een groot, fleurig gebeuren. We raden u aan bij binnenkomst een helm op te zetten, de hangplanten delen nog wel eens een kopstoot uit. Gelieve de planten niet te aaien of te voeren, aangezien ze zo nu en dan nogal prikkelbaar zijn. Wij wensen u een prettig verblijf in Botanische Tuinen de Coehoornsingel.”

Mijn huisgenoten houden van plantjes. Mijn huisgenoten houden zelfs heel erg van plantjes. Vooral van cactussen, geloof ik. Maar ik haal hier nu vast een aantal cactus en vetplant families door elkaar (oh lord, forgive me).  Samen rijden ze af en toe naar de Tuinland voor een nieuwe zak mest en onze Huismaten-whatsapp-groep staat vol met foto’s van bloesemende cactusjes en uit de kluiten gewassen vetplantjes (ha-ha, woordgrap). Stel je even voor hoe je oudtante soms “wat worden ze snel groot he…” zucht, en je hebt een redelijk beeld voor je van onze gesprekken.

Als ik bij een van mijn huisgenoten binnen kom lopen, lachen de stekels me tegemoet. De cactusjes zijn bijzonder goed verzorgd en hebben bovendien allemaal hun eigen naam. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ze nog niet dusdanig goed ken dat ik ze ook bij naam kan noemen, maar het voelt wel alsof we hier met meer dan drie huisgenoten wonen. Ze hebben zelfs wel eens een plantje in huis gehad dat terugdeinst op het moment dat je het aanraakt. We mogen van de huisbaas dan weliswaar geen huisdieren hebben, maar dit komt toch redelijk in de buurt. Het zijn behoorlijke persoonlijkheden.

Ik geniet ontzettend van alle extra zuurstof die ik hier in huis binnenkrijg, maar ik moet eerlijk toegeven dat het aan mij helaas niet besteedt is. Mijn kamer is een beetje de Sahara onder de kamers. Al het groen dat op mijn vierkante meters wordt neergezet, sterft in luttele dagen. De enige planten die ik hier binnen heb zijn van plastic en zelfs dat vind ik al een uitdaging. Ik bedoel, ‘hallo’… Ik heb op sommige dagen al genoeg moeite met mezelf verzorgen.

Eerlijk is eerlijk: ik vind het mooi om me af en toe in de Keukenhof te wanen in m’n eigen huis. Ik wil mijn huisgenoten daarom bij deze heel erg bedanken dat mijn leven in Groningen, dankzij hen, nog net iets exotischer is geworden.