De Eierbal

19 mei 2014 door Anouk
Deel deze pagina
Zaterdag had ik ‘ouderdag’. Dat houdt in dat mijn ouders zijn afgereisd naar het verre, koude Groningen om daar een dag te zien en te beleven wat ik zoal doe op die plek.

In een ver verleden hebben mijn ouders ook in Groningen gestudeerd. Met regelmaat mag ik verhalen aanhoren over de periode dat zij in ’t Vaatje stonden of nog even een dansje waagden in het Pakhuis.

Waar mijn ouders ook bijzonder warme herinneringen aan lijken te koesteren is ‘de muur’. Niet de Berlijnse Muur, nee.  Ik bedoel de valkuil voor iedere student. Ik zou hem graag de Muur des Verderfs willen noemen, hoewel ik moet bekennen dat ik dat ’s nachts na een avond stappen, vaak vergeet. Ik heb het natuurlijk over de snackmuur, ofwel automatiek (heel ouderwets). Vroeger bekend als de FEBO, tegenwoordig bekend als De Hoek.

Zo ook dit keer. De ellende begon al toen mijn ouders de taxi uitstapten (voor de muur!). Ik had mijn ouders nog maar amper gegroet, maar de favoriete muur in Groningen eiste alweer alle aandacht op. ‘Oh jee, een eierbal, daar heb ik zin in!’ riep mijn moeder vrolijk uit. En daar hebben we het volgende begrip: de eierbal.

De eierbal is een typisch Groningse ‘lekkernij’. ‘Lekkernij’ staat hier tussen aanhalingstekens, omdat de meningsverschillen omtrent deze Noordelijke delicatesse bijzonder uiteenlopen. De een zweert erbij, de ander moet er niet aan denken om ooit zo’n ding naar binnen te werken. Ik ken maar weinig studenten die zich graag aan een eierballetje wagen. Normaal gesproken ben ik persoonlijk een groot fan van de frikandel speciaal, maar ik ben ook zeker niet vies van een eierbal op zijn tijd. Vandaar dat ik het graag even opneem voor deze befaamde bal, die in mijn ogen sterk ondergewaardeerd wordt.

Ik heb afgelopen zaterdag namelijk vijf (!!) van die beruchte ballen naar binnen gewerkt met mijn ouders. Dat lijken er misschien veel en dat zijn het ook. De volgende dag moesten we er niet meer aan denken om nog een eierballetje te bestellen, maar ’s nachts waren we voor heel even de gelukkigste mensen ter wereld. Allemaal dankzij deze warme bal.  

Aangezien ik jullie dus graag meer wil vertellen over het fenomeen dat de ‘eierbal’ heet, heb ik even een klein onderzoekje gedaan. Zoals ik al zei is de eierbal een Groningse delicatesse. De naam zegt het al: de kern van de snack is een ei. Maar hoe zit dit nou precies in elkaar? Men nemen een hard gekookt ei. Deze wordt omwikkeld in een (vegetarische) ragout, waar een licht kerrie-achtig smaakje aan zit. Ik ga er altijd vanuit dat dat zo hoort, maar je weet het natuurlijk nooit met die snackbars. Vervolgens wordt het in ragout gerolde eitje gepaneerd en net zoals iedere andere Hollandse snack even uitgebreid in het hete frituur gelegd. Als dat voor jullie niet klinkt als een enorm feest, dan weet ik het ook niet meer. De uitvinding van de eierbal zou in de jaren 50 hebben plaatsgevonden, maar wie het culinaire genie precies was wordt me niet helemaal duidelijk. Iedereen wil natuurlijk verantwoordelijk zijn voor de geboorte van zo’n snacksucces. De jongens in dit filmpje kunnen je misschien nog meer vertellen over de eierbal…

Mocht je nou binnenkort een keer bij die muur staan, aarzel dan niet: pak je €1.50 en gooi hem in de automaat. Try before die!